След сделката за Брекзит в Лондон заваляха оставки, министри напускат един след друг

След сделката за Брекзит в Лондон заваляха оставки, министри напускат един след друг

Щафетно подаване на оставки цари от няколко часа в британското правителство в знак на протест срещу постигнатата с Европейския съюз сделка за напускане на блока.

Пръв оставка хвърли британският министър за Брекзит Доминик Рааб, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Последваха го британският държавен секретар за Северна Ирландия Шайлеш Вара, британската министърка на труда и пенсиите Естер Маквей и британският държавен министър в министерството за Брекзита Сюела Брейвърман.

"Не виждам връзката между условията на предлаганата сделка и обещанията, които дадохме на британците в последната предизборна кампания. В края на краищата това е въпрос на обществено доверие и аз не мога да подкрепя проекта за споразумение", заяви Рааб.

Оставката на високопоставения министър създаде политическа криза във Великобритания в момент, когато премиерът Тереза Мей полага усилия да събере подкрепа за сделката с ЕС за Брекзит. Политическите й опоненти предупредиха, че  сделката ще й струва премиерският пост.

Оставката на Рааб създава неяснота и за бъдещето на Брекзит. Сценариите варират от безпроблемно изпълнение на договорената от Мей сделка до отхвърляне на споразумението, което би довело до падане на премиера от власт, излизане от ЕС без сделка или втори референдум.

Рааб отбеляза, че планът на Мей за напускане на ЕС застрашава единството на Великобритания и че се противопоставя на бъдещи уговорки, които ще отлагат излизането от блока.

"Нито една демократична държава не се е съгласявала да бъде обвързана от подобен всеобхватен режим, наложен отвън, без какъвто и да е демократичен контрол върху законите и без възможност да напусне споразумението", написа Рааб в мотивите към оставката си.

44- годишният Рааб бе назначен за министър по въпросите на Брекзит през юли, когато подаде оставка предшественикът му на този пост Дейвид Дейвис. Той също напусна правителството в знак на протест срещу политиката на Мей за Брекзит, припомня Ройтерс.

Според британските медии недоволството на депутатите от Консервативната партия, поддържащи Брекзит, е достигнало толкова високо ниво, че е възможно те да поискат вот на недоверие срещу Мей.

Причина за недоволството са условията в проекта за споразумение, които са възприемани като отстъпки в полза на Европейския съюз - например оставането на Великобритания в митническия съюз на ЕС в преходния период след -Брекзит, а евентуално и след неговото изтичане.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ