Всеки трети автомобил, продаден в ЕС тази година - електрически

Всеки трети автомобил, продаден в ЕС тази година - електрически

Всеки трети автомобил, продаден в ЕС тази година - електрически

През третото тримесечие на 2020 г. почти всеки десети автомобил, продаден в Европейския съюз, е бил електрическо превозно средство, или 9,9% от общия брой продажби. Това е над трикратно увеличение на дела на продадените електрически автомобили спрямо същия период на 2019 година, когато този дял беше едва 3,3 на сто, показват данни на  Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), цитирани от БНР. 

От асоциацията отбелязват, че мерките за подкрепа, въведени от различни страни за стимулиране на търсенето на автомобили на фона на пандемия от Covid-19 са поставили в неравностойно положение превозните средства с конвенционално задвижване (с дизелови и бензинови двигатели). Въпреки това, дизеловите и бензиновите автомобили все още представляват над 75% от общите автомобилни продажби в рамките на ЕС през периода от юли до септември.

През третото тримесечие беше регистрирано повече от трикратно повишение (с 211,6%) на регистрираните нови електромобили до общо 273 809, което представлява пазарен дял от 9,9 на сто. Този силен растеж се дължи главно на въвеждането на стимули от страна на редица европейски правителства, които целят да се увеличи търсенето в отговор на коронарната криза, като до голям степен тези мерки са в полза на купувачите на електрическите и хибридни автомобили.

В резултат на това търсенето на хибридни автомобили нарасна с цели 368,1% през третото тримесечие спрямо година по-рано, което представлява увеличение от едва 29 557 броя през миналата година до 138 348 нови хибридни коли, продадени досега през 2020 г. Германия и Франция регистрираха процентно увеличение от по над 400 процентни пункта.

Ръстът при регистрациите на електрически превозни средства с акумулаторни батерии е силен и в рамките на целия Европейски съюз (скок със 132,3%), достигайки 135 461 броя за трите месеца до края на септември.

В същото време пазарният дял на стандартните дизелови и бензинови нови автомобили се сви през третото тримесечие до 75,4% от 88,5% през същия период на 2019 година, като регистрацията само на дизелови автомобили се сви с 13,7% до 766 146 броя и представлява 27,8% от общия брой продадени коли в ЕС.

Продажбите на бензинови автомобили отбелязаха още по-голям спад през третото тримесечие с 24,3% до 1,3 милиона от 1,7 милиона броя през същото тримесечие на миналата година. Това представлява пазарен дял от 47,5%, понижавайки се под важното ниво от 50% за пръв път от 2016 г. насам. С изключение на Кипър, всички пазари в ЕС отбелязаха спад в търсенето на бензинови автомобили през периода юли - септември, включително четирите основни пазара - Германия, Франция, Италия и Испания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ