Европейският план за петролно ембарго на Русия се пропука

Европейският план за петролно ембарго на Русия се пропука

Европейският план за петролно ембарго на Русия се пропука

Страните от ЕС отчаяно търсят начин да спасят плана си за забрана на вноса на руски петрол. Надеждите за пробив постепенно избледняват преди важната среща на върха на европейските лидери следващата седмица, пише POLITICO.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която за първи път предложи санкциите преди три седмици, се опасява, че е малък шансът за споразумение между всичките 27 страни-членки на ЕС, което трябва да бъде прието на лидерската среща в Брюксел на 30 май.

Зад кулисите дипломати и служители все още работят с надеждата, че ще осуетят пълното разпадане на пакета от санкции. Случи ли се това, Европа никога повече няма да постигне единно решение по въпроса за руския петрол.

Провалът ще бъде разрушителен удар върху доверието в блока и голяма политическа и икономическа победа за Владимир Путин, която ще даде тласък за финансирането на инвазията си в Украйна. Липсата на консенсус по този въпрос ще провокира успеха на целия шести кръг от санкции на ЕС за Русия. Това също би означавало срам за фон дер Лайен, която настоява за въвеждането на ембаргото – „трудно, но необходимо решение”, според нея. Пред POLITICO тя бе предпазлива, че не иска да повдига „фалшиви очаквания”, че сделката ще бъде договорена на срещата на върха на лидерите.

Източници от Френското правителство, което председателства Съвета на ЕС, вярват, че тя може да бъде спасена преди началото на Европейския съвет. „Все още има възможност през следващите дни да се деблокира унгарското вето“, смята представител на Елисейския дворец във вторник. Според него на днешната среща на посланиците на ЕС не се очакват важни решения, но в петък и в неделя са планирани още две дискусии по темата.

Някои дипломати са скептични, че сделката може да бъде постигната в оставащите няколко дни преди срещата на върха, тъй като въпросите с Унгария са твърде сложни, за да бъдат разрешени за толкова кратко време.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ