Искам да имам! - 7 знака, че харчите повече, отколкото можете да си позволите

Искам да имам! - 7 знака, че харчите повече, отколкото можете да си позволите

Искам да имам! - 7 знака, че харчите повече, отколкото можете да си позволите

Да бъдеш богат е мечта, която малцина успяват да сбъднат. Истината е, че повечето хора дори не умеят да управляват личните си финанси така, че в края на месеца да са поне на нула. Разбира се, тази задача съвсем не е лесна, особено ако получавате доходи под средните за страната, изплащате студентски заеми или поддържате финансово други хора.

Колко от приходите си трябва да изразходвате спрямо спестяване или инвестиране зависи от начина на живот, който искате да живеете сега и в бъдеще, както и от личните ви финансови цели. Може да успеете да ги идентифицирате и да направите план самостоятелно, но ако се чувствате несигурни да се справите, на помощ идва финансов анализатор, който с радост ще ви помогне. Ето няколко неща, които ще ви покажат, че харчите повече, отколкото можете да си позволите, допълнени от съвети как да възстановите равновесието между приходи и разходи във вашия портфейл.

1. Бюджетът ви се основава на вашата заплата или почасова ставка

Вероятно имате хубаво, кръгло число, прикрепено към договора ви, независимо дали е годишна заплата или почасова ставка, но то не е това, което в крайна сметка  донасяте у дома. След облагането с данъци и осигуровки вероятно оставате с по-малко месечни средства, отколкото сте изчислили предварително. Ето защо е добре да използвате обикновен онлайн калкулатор, за да изчислите нетната си заплата, без да разчитате на сложните обяснения на отдела по човешки ресурси, които могат да ви объркат повече.

2. Разходите ви надвишават доходите ви

Животът може да бъде скъп, но ключът към постигането на финансова стабилност е вкарването на повече пари в банковата сметка, отколкото харченето им. Когато изброите всичките си месечни фиксирани и променливи разходи като тези за наем, храна, дрехи, транспорт, спорт и хоби, сумата не трябва да надвишава месечния ви доход. Ако не си направите тази елементарна сметка, накрая на месеца може да се окажете затънали до уши в дългове. Управлението на паричния поток може да бъде трудно за хора с непостоянен доход или работещи на свободна практика. Опитайте да изчислите средната стойност на доходите ви за последните 12 месеца, за да определите някакъв лимит за вашите разходи.

3. Имате отрицателна нетна стойност

Когато разходите ви надхвърлят доходите ви твърде дълго, може да се озовете в ситуация с отрицателна нетна стойност – това означава, че парите, които харчите, са повече от тези, които притежавате. Това е особено рисково при бизнес начинания. Не пренебрегвайте съветите на финансовите анализатори при съставяне на план за погасяване на дълговете ви. Ако обаче изчисленията на финансистите показват, че погасяването на разходите могат да отнемат повече от пет години, може би трябва да помислите дали не е по-добре да обявите фирмата в несъстоятелност.

4. Вие носите отговорност за баланса на кредитната ви карта

Използването на кредитна карта за всички или повечето от вашите покупки е съвсем в реда на нещата, стига да можете да изплащате салдото в пълен размер всеки месец. Ако не го направите или просто направите минималното плащане, оставащият баланс ще започне да трупа лихва и ще нараства експоненциално.

Отрицателното салдо на кредитната карта не означава, че сте обречени, но това е сигурен знак, че изразходвате пари, които всъщност нямате. Може би е време да помислете за консолидиране на дълга ви с личен заем. (продължава на следващата страница)5. Вашият наем или ипотека надвишава 30% от доходите ви след данъци

Стандартната мярка за достъпност на жилищата в САЩ е 30% от облагаемия доход. Например, човек с годишна заплата от 50 000 долара в идеалния случай трябва да харчи по-малко от 1250 долара на месец за жилищни разходи. Но това не е фактор за данъците. По-полезният начин да прецените дали надскачате разходите си за жилище е да опитате и да ограничите месечните си разходи до 30% от доходите си след данъци. Използвайте онлайн калкулатор, за да изчислите разходите за дома, умножете го с 30% и разделете на 12, за да получите целевия си номер.

6. Купувате неща, за да бъдете в крак с модата или да впечатлите приятелите си

Ако купувате билет за всеки фестивал или се присъединявате към всеки „happy hour“, защото това правят вашите приятели, може да е знак, че харчите повече средства, отколкото имате. Вероятно не знаете финансовото състояние на всеки от приятелите си и ако приемете, че можете да си позволите нещо, защото те могат, или още по-лошо, опитвате се да ги впечатлите, това определено не е устойчива стратегия.

7. Изобщо не спестявате

Спестяването за пенсиониране и големите разходи винаги трябва да са част от бюджета ви. Може би сте се убедили, че не можете да спестите, защото не печелите достатъчно пари или наемът ви е твърде висок, но има вероятност просто да харчите твърде много. Използвайте приложения за личен капитал, за да разгледате внимателно къде отиват парите ви всеки месец и изберете едно или повече неща, което да премахнете от списъка ви с месечни разходи. Друга добра идея е да се срещнете с финансов анализатор, който да ви помогне да очертаете стратегия за краткосрочни и дългосрочни цели за спестявания. Така ще започнете да имате повече контрол над парите си.

Източник: Business Insider

Редактор: Нели Тодорова

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ