Акциите, валутите и цените на петрола със сериозни спадове

Акциите, валутите и цените на петрола със сериозни спадове

Акциите, валутите и цените на петрола със сериозни спадове

От акции до облигации и валути, избухването на коронавирус разтърсва всички кътчета на финансовите пазари, съобщи CNN. При производителите на петрол сривовете са особено болезнени.

Със спада в търсенето, пазарът с петрол оказва натиск върху ОПЕК да се намеси и да се опита да стабилизира цените. Но тъй като коронавирусът продължава да се разпространява по света, може ли ОПЕК наистина да играе ролята на спасителя?

Това е въпросът тази седмица, тъй като членовете на ОПЕК и техните съюзни производители се събират във Виена за срещи в четвъртък и петък.

Фонът: Брентът завърши в петък при $50,52 за барел, което е спад с 13,6% за изминалата седмица. Американският петрол се търгуваше на стойност 44,76 долара, което е седмичен спад от 16,2%. Цените не са били толкова ниски от края на 2018 г.

Защо ОПЕК трябва да действа: Икономиките на някои членове на ОПЕК разчитат на суровото производство, а коронавирусът рязко намали търсенето на продукти като бензин и реактивно гориво. За да се предотврати по-нататъшното понижаване на цените, ОПЕК може да се обърне към това, което се превърна в неговата предпочитана стратегия през последните години: координирани съкращения на производството.

"Файненшъл таймс" съобщи, че Саудитска Арабия настоява за намаляване на производството на 1 милион барела на ден, което е много повече от очакваното първоначално. Кралството ще поеме основната част от намалението, докато Кувейт, Обединените арабски емирства и Русия ще разделят останалите. Русия не е член на ОПЕК, но през последните години координира нивата на производство с организацията.

Редица експерти посочват, че цените на петрола не са устойчиви за дълго на сегашното си ниво. 

Глобалните акции паднаха за седма търговска сесия поред, като прекараха най-лошата си седмица от финансовата криза през 2008 г. и поставиха инвеститорите на ръба, тъй като коронавирусът COVID-19 продължава да се разпространява извън Китай.

Какво се случва: Запасите се потопиха и финансовите условия се затегнаха, докато търговците се събудиха от рисковете, които вирусът представлява за глобалния икономически растеж и корпоративните приходи, като случаите вече присъстват в повече от 50 страни и територии. Dow завърши седмицата със спад от 12.4%, докато S&P 500 се понижи с 11.5%.

Американските акции възстановиха някои загуби в късните часове на търговията в петък, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл излезе с изявление. "Основите на американската икономика остават силни", каза той, като призна, че коронавирусът "крие еволюиращи рискове за икономическата активност". Централната банка, каза Пауъл, "ще действа както е подходящо за подкрепа на икономиката".

За инвеститорите съобщението беше силно и ясно: очаквайте федералният резерв да намали лихвените проценти. 

Дали това успокоение ще бъде достатъчно, за да помогне на пазарите да се стабилизират тази седмица? Трудно е да се каже. След години на постоянни ниски лихви, инвеститорите се притесняват, че централните банки не разполагат с достатъчно резерв, за да се справят с кризата.

И пазарът остава воден от новините за това как епидемията се движи по света, както и как засяга бизнеса и икономиките. В събота Китай заяви, че фабричната активност през февруари е достигнала много слабо ниво.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ