Азиатските пазари тръгнаха надолу след понижение в цените на основните суровини

Азиатските пазари тръгнаха надолу след понижение в цените на основните суровини

Азиатските пазари тръгнаха надолу след понижение в цените на основните суровини

Повечето от пазарите в Азия изгубиха позиции в началото на петъчната търговска сесия, на фона на пореден спад в цените на основните суровини и предстоящия доклад за пазара на труда в САЩ, пише DailyFX.

Основният австралийски индекс ASX 200 завърши деня със спад от 0,7% до 5,836.58 пункта. По същото време, акциите на борсите в Шанхай и Хонг Конг паднаха с 0,9%, докато пазарите в Япония и Южна Корея бяха затворени заради Деня на детето.

В началото на деня, суровия петрол успя да навакса позиции след 5-месечното дъно в четвъртък, но към края на азиатската сесия цената отново тръгна надолу, след като американският лек суров петрол и сортът Брент отбелязаха спад с около 1,5%.

На валутните пазари еврото се търгуваше близо до шестмесечния връх спрямо долара при курс от 1,0974 долара за едно евро в късните часове на азиатската сесия. Силната позиция на единната валута се дължи до голяма степен на очакванията, че центристът Еманюел Макрон ще спечели президентските избори във Франция в неделя.  

Австралийският долар се понижи до рекордно ниско ниво, след спада в цените на основните суровини. Двойката AUD/USD успя да се стабилизира със затварянето на ASX 200 при стойност от 0,74 щатски цента за един австралийски долар. Новозеландският долар се справи значително по-добре. Курсът на NZD/USD тръгна нагоре, след новини за вероятно покачване на инфлацията в островната държава.

Цената на златото в петъчната сутрин също се увеличи. Въпреки това, скъпоценния метал отбелязва най-лошата си седмица от края на 2016 година насам, благодарение на по-ниските нива на политическа несигурност във Франция и очакванията за покачване на лихвите в САЩ.

Именно тези прогнози ще попаднат под светлината на прожекторите за пореден път, когато  Бюрото по труда в САЩ публикува официалната статистика за заетостта в страната. Очакванията на пазарите са за увеличение с 190 000 работни места през април.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ