Доларът продължава да поскъпва, гони 14-годишен връх

Доларът продължава да поскъпва, гони 14-годишен връх

Доларът продължава да поскъпва, гони 14-годишен връх

Еврото се понижи обратно под 1,0400 долара за пръв път от седмица насам на фона на продължаващото общо поскъпване на американската валута към близо 14-годишен връх.

Подкрепа за щатския долар оказват поредни силни икономически данни от САЩ (ръст на потребителското доверие през декември към 15-годишен връх), които сякаш потвърждават спекулативните очаквания за по-силен растеж на американската икономика и на инфлацията по време на президентството на Доналд Тръмп, което да доведе до по-агресивно повишение на основната лихва на Федералния резерв.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути поскъпва днес с 0,48% към 103,56 пункта, доближавайки 14-годишния връх от 103,65 пункта (най-високо негово ниво от януари 2003-а година), ударен на 20-ти декември.

В същото време еврото се намира под натиск от продажби в резултат на понижение на доходността на немските държавни облигации, тъй като инвеститорите отново започнаха да гледат на дълговите книжа на Германия като на "инвестиция - убежище" с оглед на опасенията относно бъдещето на италианската проблемна банка Monte dei Paschi di Siena.

По-рано през деня доходността на 10-годишните немски книжа падна до 7-седмично дъно от 0,18%, докато доходността на аналогичните облигации на САЩ се търгуваше около 2,55%. Това доведе до разширяване на лихвения диференциал между двете водещи книжа към нов исторически връх от 237 пункта (лихвата на американски книжа е с 2,37% над тази на немските), което от своя страна допринесе за понижение на еврото с 0,6% към 1,0387 долара - недалеч от 14-годишното дъно от 1,0352 долара, ударено на 20-ти декември.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ