ЕЦБ не вижда признаци на стагфлация в еврозоната

ЕЦБ не вижда признаци на стагфлация в еврозоната

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард омаловажи опасенията от стагфлация в еврозоната, въпреки че призна, че инвазията на Русия в Украйна е започнала да оказва натиск върху икономиката върху и без това растящите потребителски цени, предаде Блумбърг.

Ще има „последици“ за растежа, тъй като инфлацията се ускорява а доверието в икономиката се влошава, каза Лагард по време на конференция в института „Монтен“ в Париж.

Отговаряйки на въпрос за рисковете от стагфлация (ръст на цените и забавяне на икономическата активност), тя каза, че „при дори най-мрачния сценарии, при който войната се влошава и се проточва дълго време, а петрола и газа от Русия са бойкотирани, еврозоната ще постигне растеж от 2,3%“.

„В момента не виждаме елементи на икономическа стагнация“, каза тя.

Коментарът й идва след изненадващия ход на ЕЦБ този месец да ускори темпото, с което свива стимулите в опит да укроти рекордната инфлация, и то въпреки икономическите рискове, произтичащи от конфликта.

С отслабването на връзката между края на програмите за покупки на активи и началото на повишаването на лихвените проценти, представители на ЕЦБ казват, че банката е увеличила пространството си за маневри при определянето на паричната политика – точка, която Лагард подчерта днес.

Лагард отказа да обсъжда позицията на ЕЦБ за паричната политика, но призна, че тя няма да се движи със същото темпо като САЩ, след като миналата седмица Федералният резерв стартира цикъла на увеличение на лихвите.

Тя повтори, че Европа и САЩ не са в една и съща фаза на икономическия цикъл, и че еврозоната е под по-голям натиск от войната, която е близо до границата й.

„Ние сме в различни вселени, на различен етап от цикъла, с различни отправни точки“, каза Лагард. „Ние в еврозоната сме с отрицателни лихвени проценти, докато САЩ никога не са били под нулата.

Тъй като централните банки са ограничени в способността си да обуздават енергийните разходи, вниманието е насочено към потенциални правителствени намеси.

Лагард призова правителствената подкрепа да бъде насочена към не толкова богати тедомакинства, нещо, което според нея не се е случвало досега в някои нации.

„Всички държави са в процес на въвеждане на планове, които за съжаление не са много целенасочени. ТЕ осигуряват обща подкрепа за допълнителните енергийни разходи, пред които са изправени гражданите. Имам силни съмнения, че фискалните усилия ще бъдат неутрални“, добави тя.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ