Еврото опитва да навакса позиции, използвайки страховете около „Брекзит“

Еврото опитва да навакса позиции, използвайки страховете около „Брекзит“

Еврото опитва да навакса позиции, използвайки страховете около „Брекзит“

Еврото преживя груба и нестабилна седмица, след като търговията на EUR/USD напусна своя симетричен триъгълник в посока надолу, благодарение на серия от проблеми, пишe DailyFX.

Финансови проблеми(Deutsche Bank), политически(Brexit) и геополитически(Русия) повлияха на курса на единната валута. Търговията на EUR/CAD(-3.31%) и EUR/AUD(-2.57%) доведоха до тази спънка, докато курса на EUR/GBP завърши седмицата на още по ниската стойност от -0.09%.

Докато Q3(третата четвъртина) за 2016 година беше тиха и спокойна за еврото, през първите две седмици на месец октомври се наблюдава волатилност, която увеличава очакванията за неустойчивост. Реализираната волатилност е нараснала значително, след исторически едноседмичен скок от ниското ниво от 2.21% на 4 октомври до 9.73% на 14 октомври.

Мерките на очаквана волатилност следват същата тенденция – рязък ръст. Търговците не трябва да разчитат на затишие, от скорошните бурни раздвижвания при еврото, в скоро в време, имайки предвид многото въпроси, които не са пряко свързани с еврото, но оказват голямо влияние над неговия курс, сред които са цикъла на ръст на курса на Фед и падането на стойността на британския паунд заради „Брекзит“.  

През следващите няколко дни, проблемите у дома отново ще започнат да влияят на еврото, особено сега, след като представители на Европейската централна банка(ЕЦБ), отрекоха, че банката ще направи промени в своята QE програма в близкото бъдеще.

 Както беше посочено в петъчния Bloomberg Brief , двама отделни служители на ЕЦБ говориха по този въпрос в рамките на една седмица. Вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио заяви, че управителния съвет на ЕЦБ „не е обсъждал нищо, което да касае разписанието на QE”.

По същият начин, Витас Василаускас каза, че е „много важно да не говорим за излизане“, като под „излизане“ се има предвид край на QE програмата.  

Ако в някакъв момент се обявят корекции (малко вероятно е да се случи този четвъртък), тези корекции ще бъдат направени единствено, за да се гарантира, че QE програмата ще продължи да работи за по-дълго време(с други думи, за да се осигури стабилност и да се избегнат резките промени).

Липсата на действие от ЕЦБ може би е в основата на скорошния спад при търговията на EUR/USD, но освен това, пазарите не залагат на висока вероятност за ново намаляване на референтните курсове от страна на ЕЦБ, в рамките на тази година.

Овърнайт индекс суаповете продължават да се колебаят около 15% шанс за намаляване с 10 bps на процентите при депозитите и лихвите за рефинансиране на ЕЦБ. Като че ли, за първи път от много време, падането на еврото може да се дължи на нещо различно от „спекулации на ЕЦБ.“

Какво е „нещото“, което дърпа еврото надолу? Според нас причината идва от падането на британския паунд и заплахата от „твърд Брекзит“. Тежкият развод със сигурност ще навреди на икономиката на Обединеното кралство в краткосрочен план, но същевременно с това той представлява и дългосрочна заплаха за Европейския съюз и еврото.  

С идването на декемврийския конституционен референдум в Италия и парламентарни и президентски избори в 5 основни страни от ЕС през 2017 година, „твърдият Брекзит“ може да допринесе за неочаквани и нежелани последствия, ако европейските лидери решат да бъдат твърде самоуверени и дребнави в преговорите с Великобритания.    

Ако опитат да накажат Обединеното Кралство за упражняването на тяхното право да напуснат едно геополитическо споразумение, лидерите на ЕС ще окуражат популизма в собствените си държави и ще увеличат риска от бъдещо разпадане на съюза.

Междувременно, индексът на потребителските цени(CPI) в Еврозоната и решението на ЕЦБ за курса на еврото този четвъртък, ще поддържат високите нива на волатилност.

Неотдавнашното повишение на очакванията за инфлация в Еврозоната, особено ако данните за CPI от септември отговорят на очакванията, може да бъде поредната причина пазарът да продължи да спекулира относно понижаването на референтните курсове на ЕЦБ.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ