И криптовалутите потънаха на фона на ескалацията на напрежението около Украйна

И криптовалутите потънаха на фона на ескалацията на напрежението около Украйна

И криптовалутите потънаха на фона на ескалацията на напрежението около Украйна

Криптовалутите поевтиняха значително, след като поредната ескалация на геополитическото напрежение между Рисия и Украйна разтърси световните пазари, предаде Си Ен Би Си

Към 11:45 часа българско време биткойнът се разменя за 37 248,45 долара, което е спад от 4,63% за последните 24 часа. В същото време цената на етера падна с 6,42% до 2 551,77 долара, а тази на XRP – с 12,51% до 0,692491 долара.

Анализаторите приписват спада на ескалацията на напрежението, след като руският президент Владимир Путин разпореди изпращането на войски в два отцепнически региона в Източна Украйна, моменти, след като ги обяви за независими.

Този ход подхрани опасенията от пълномащабна инвазия, изпращайки световните акции в червената територия.

Привържениците на биткойна често го представят като актив убежище, подобен на златото, което означава, че предлага защита по време на несигурност.

Идеята, че биткойнът е някакъв вид „дигитално злато“ обаче изглежда става все по-несъстоятелна, тъй като много институционални инвеститори започнаха да извършват търговия с криптовалутата и тя страна по-тясно обвързана с традиционните пазари, като тези на акциите.

Биткойнът вече е доста далеч от рекордната си стойност от 68 хил. долара, достигната през ноември 2021 г., като някои инвеститори смятат, че това състояние на пазара ще се запази за известно време.

По-рано Ду Джун, който е съосновател на една от най-големите борси за криптовалути в света заяви, че биткойнът е малко вероятно да навлезе в бичи пазар преди края на 2024 г., когато се очаква новия „халвинг“ на криптовалутата – процес, при който броят на биткойните, който се предоставя на „копачите“ на криптовалутата за добавяне на блок към блокчейн мрежата, се намалява наполовина. Това се случва средно на всеки четири години.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ