Индия готви данък върху доходите от прехвърляне на криптовалутите и NFT-та

Индия готви данък върху доходите от прехвърляне на криптовалутите и NFT-та

Индия готви данък върху доходите от прехвърляне на криптовалутите и NFT-та

Индия възнамерява да въведе данък от 30% върху доходите от прехвърляне на цифрови активи като криптовалути и NFT-та като част от новия федерален бюджет, представен от Ню Делхи, предаде „Тех крънч“.

Предложението идва в момент, в който криптовалутите и т.нар незаменими токени (NFT) придобиват все по-голяма популярност в страната, въпреки регулаторната несигурност и възможността Индия да забрани криптовалутите.

Индийската платформа за търговия на WazirX, която е собственост на Binance, заяви миналият месец, че годишният годишният обем на търговия на нейната платформа е надхвърлил 43 млрд долара през 2021 г., което е ръст от колосалните 1735% в сравнение с 2020 г.

Нарастващата популярност на крипто активите също доведе и до появата на много стартиращи компании, които искат да участват на пазара. Инвеститорът на рисков капитал Andreessen Horowitz направи първата си инвестиция в Индия миналата година, подкрепяйки борсата за криптовалути CoinSwitch Kuber.

„Мащабът и честотата на тези трансакции създадоха нужда от изграждане на  специфичен данъчен режим“, коментира финансовият министър на Индия Нирмала Ситараман.

В същото време Индийската централна банка смята да представи своя собствена дигитална валута през следващата финансова година. От няколко месеца ИЦБ прави тестове на своята цифрова валута на централната банка (CBDC), анализирайки нейното въздействие върху банковите и паричните системи.

„Въвеждането на CBDC ще даде голям тласък на дигиталната икономика и ще доведе до създаването на по-ефективна система за управление на валутата“, коментира Ситараман.

 

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ