Отмина ли „доброто време“ за рискова игра на технологичния пазар

Отмина ли „доброто време“ за рискова игра на технологичния пазар

След година на рекордни сделки с рисков капитал, някои инвеститори се опасяват, че бумът в технологичния сектор няма да продължи дълго, пише Си Ен Би Си.

Технологичните стартиращи фирми набраха рекордните 621 млрд. долара финансиране от инвеститори в рисков капитал през 2021 г., сочат данни на CB Insights. Това е два пъти повече в сравнение с предходната година. За същия период броят на частните „еднорози“ е нараснал с 69% до 959.

Пазарните оценки на частните компании като Stripe и Klarna нараснаха до десетки милиарди долари, подкрепени от евтините пари, изключително хлабавата парична политика и ускореното въвеждане на цифрови технологии по време на пандемията от COVID-19.

Сега, когато Федералният резерв на САЩ сигнализира за планове за повишаване на лихвените проценти в опит да охлади инфлацията, инвеститорите в бързо развиващи се технологични фирми започват да се оттеглят. От началото на годината технологичният индекс Nasdaq Composite се е понижил с 15% на фона на очакванията, че затягането на паричната политика на Фед ще доведе до ротация от акциите на растежа към тези, които могат да се възползват от по-високите лихви, включително компаниите от финансовия сектор.

На частните пазари започва да настъпва паника около разпродажбата на технологичните акции. Инвеститорите в рисков капитал казват, че вече чуват за предоговаряне на сделки при по-ниски пазарни оценки.

Промяната в тона е повторение на негативните настроения около инвестициите в стартиращи компании в  началото на пандемията. През март 2020 г. компанията за рисков капитал Sequoia предупреди основателите на стартъпи за „турбуленция“ в публикация в блог, напомняща на нейната презентация от 2008 г. „R.I.P. Good Times“. За кратък период от време компанията от Силициевата долина беше права – редица стартиращи компании регистрираха първото понижение на пазарните си оценки, а други имаха още по-сериозни проблеми.

Това, което последва, обаче беше една изключителна година за инвестиции в стартиращите компании. През 2020 г. те успяха да съберат финансиране от 294 млрд. долара, за което ключова роля изигра хедж фондът Tiger Global, подкрепил технологични фирми в много ранни етапи от тяхното развитие.

Спад във финансирането

След две години на големи инвестиции, нещата започват да изглеждат по различен начин. Макар някои стартъпи, като например британският Checkout.com, който този месец приключи кръг на финансиране от 1 милиарда долара и получи оценка от 40 милиарда долара да продължават да се представят добре, много инвеститори в рисков капитал се опасяват, че сме изправени пред „вълна от спадове“, при която стартиращите компании набират по-малко финансиране в сравнение с предходни кръгове.

„Ще започнем да виждаме свиване на оценките и по-трудно набиране на средства при кръгове от по-късен етап. Някои компании няма да постигнат големи оценки бързо, ако не покажат реален бизнес напредък“, коментира Саар Гур от компанията за рисков капитал CRV.

Гур, който е ранен инвеститор в DoorDash, каза, че много компании са постигнали оценки за милиарди долари на базата на ръстовете на фондовия пазар. Сега, след като акциите на много от най-големите технологични компании поевтиняха, фирмите от частният сектор може да последват низходящата траектория на фонсовия пазар.

Нов дотком балон?

Хюсеин Канджи, партньор в Hoxton Ventures, смята, че частните технологични компании вероятно ще отложат всякакви планове за първоначални публични предлагания, тъй като условията за ликвидност започнат да се затягат.

„Мисля, че прозорецът за IPO скоро ще бъде затворен“, коментира Канджи. „Всички фондове с компании, които мислят, че ще излязат на борсата през 2022 г., вероятно ще отложат плановете си“, добави той.

Някои инвеститори се опасяват, че по-строгата политика може да доведе до срив на фондовите пазари, подобен на дотком балона в началото на хилядолетието. Важно е обаче да се отбележи, че страхове от балон на акциите в САЩ съществуват още отпреди очакванията за затягане на паричната политика на Фед.

Каквото и да се случва на публичните пазари, фирмите в ранен етап на финансиране е малко вероятно да бъдат засегнати, смята Офелия Браун, основател на Blossom Capital

„Ще отнеме известно време, докато последиците от разпродажбата на технологичните акции засегнат стартиращите предприятия в ранен етап“, каза тя.

Според Браун сливанията и придобиванията биха могли да осигурят алтернатива на компаниите, които са планирали да станат публични.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ