Каракас е най-скъпият град за живеене за чужденците

Каракас е най-скъпият град за живеене за чужденците

Каракас е най-скъпият град за живеене за чужденците

Столицата на Венецуела Каракас оглави списъка на най-скъпите градове в света за чужденците според глобалното проучване за разходите за живот (Cost of Living Index) на специализираната агенция ECA International.

Причината за първенството на Каракас е хиперинфлацията в страната, потънала в най-тежката икономическа и политическа криза, предава ТАСС.

Икономическата ситуация е извънредно нестабилна. За година, до март 2018 г., инфлацията достигна невъобразимите 7000%, 1800: от които през последните 6 месеца, коментира експертът Стивън Килфедър.

Следващите четири места в рейтинга са заети от швейцарски градове – Цюрих, Женева, Базел и Берн. Причината е, че швейцарският франк остава скъп, а цените на стоките са много високи.

Европейските градове заемат 1/3 от първите 100 най-скъпи градове за живеене за чужденците. 18 града влизат за пръв път в класацията – заради единната европейска валута, която засили позициите си.

Останалите градове в топ 10 са Луанда (Ангола, на 6-о място), Токио (Япония, 7), Сеул (Южна Корея, 8 ), Осло (Норвегия, 9), Шанхай (Китай, 10).

Лондон, който през 2017 г., след референдума за Брекзит и срива на британската лира, за пръв от 10 г. изпадна от топ 100 до 139-о място, леко се изкачва в рейтинга до 109-а позиция.

Най-евтиният голям британски град е северноирландският Белфаст - 164.

Москва продължава да става все по-скъпа за чужденците – заема 54-о място, с две по-нагоре от декемврийското изследване на компанията.

ECA International съставя рейтинга по оценките на потребителска кошница от стоки и услуги – цените на хранителни продукти като месо, риба, плодове и зеленчуци. Върху оценката влияят също финансовата достъпност на услугите, свободното време, дрехите, стоки за дома, алкохола, цигарите. Други разходи като немите, сметките за ток, газ и вода, покупката на автомобил и таксата за обучение в училище, не се отчитат при съставянето на индекса, тъй като най-често работодателите ги поемат при дългосрочната командировка на чужденци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ