Кредитори потвърдиха извършени от Русия плащания по дълга, и то в долари

Кредитори потвърдиха извършени от Русия плащания по дълга, и то в долари

Кредитори потвърдиха, че са получили плащания по суверенните облигации, което Русия трябваше да направи на 16 март, предаде Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Това означава, че засега Русия успява дa избегне дефолта по държавния си дълг. Русия не успя да изплати задълженията си по външния дълг за последно през 1918 г. след болшевишката революция.

По-рано руското финансово министерство съобщи, че е изпратило средствата за плащането на лихвата по два деноминирани в долари суверенни облигационни заема на стойност 117 млн. долара.

Плащанията, дължими на 16 март, но с 30-дневен гратисен период, се разглеждат като първия тест за това дали Москва ще изпълни задълженията си по външния дълг, след като страната бе засегната от множество западни санкции заради инвазията й в Украйна.

„Задълженията бяха платени, напук на очакванията ми, и то в долари“, коментира един от кредиторите.

Други кредитори пък заявиха, че не са получили средства, но казаха, че очакват това да се случи.

По-рано през деня други източник съобщи за Ройтерс, че JPMorgan - банката, отговаряща за Русия, е получила средствата от правителството, насочени към Citi, за да бъдат прехвърлени на кредиторите.

JP Morgan цитирана от Франс прес, потвърди, че е получила плащането от Руската централна банка, след което със съгласието на американските власти го е прехвърлила към Citi, която трябва да преведе парите на облигационерите. И двете банки засега отказват коментар по трансакцията.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ