Година, може по-трудна за икономиките и от 2020-та?

Година, може по-трудна за икономиките и от 2020-та?

Повишаването на лихвите на Федералния резерв на САЩ може да залее със студена вода крехкото икономическо възстановяване в някои страни. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на видеоконферентна връзка, част от провеждащият се онлайн Световен икономически форум.

Според нея е от ключово значение Фед да комуникира ясно плановете за паричната си политика. По-високите лихвени проценти в САЩ могат да създадат сериозни затруднения за страните, които трябва да покриват дългове, деноминирани в долари.

Посланието на МВФ към тези страни е: „Действайте сега. Ако можете да удължите падежа по дълга, то го направете. Ако имате валутни несъответствия, сега е моментът да ги адресирате“, заяви Георгиева.

Тя каза, че е най-загрижена за страните с ниски доходи и високи нива на дълг, подчертавайки, че две трети от тях сe намират в затруднено положение по отношение на покриването на държавния дълг, или са в опасност да изпаднат в такова.

От МВФ очакват глобалното икономическо възстановяване да продължи, но Георгиева посочи, че то „започва да губи инерция“.

По тази причина тя предложи политиците да приемат за свое новогодишно обещание „гъвкавост на политиката“.

„2022 г. е като преминаване по пътека с препятствия“, каза Георгиева, визирайки рискове свързани с нарастваща инфлация, пандемия от COVID-19 и високи нива на дълг.

МВФ предупреди през декември, че глобалният дълг е достигнал 226 трлн. долара през 2020 г., регистрирайки най-голямото едногодишно увеличение от Втората световна война насам.

По отношение на инфлацията Георгиева подчерта, че ситуацията е различна във всяка страна. Цените нарастват с изумителна скорост в редица страни - инфлацията в еврозоната достигна рекордните 5% през декември, през същият месец инфлацията в Обединеното кралство достигна 30-годишен връх, а индексът на потребителските цени в САЩ се повиши с най-бързия си темп от юни 1982 г.

„Тази специфичност е нещото, което прави 2022 г. по някакъв начин дори по-трудна от 2020 г.“, каза Георгиева.

„През 2020 г. имахме подобни политики навсякъде, защото се борихме с един и същи проблем – икономика в застой. През 2022 г. условията в страните са много различни, така че вече не можем да имаме една и съща политика навсякъде. Политиката трябва да е специфична за държавата и това прави работата ни през 2022 г. много по-сложна“, добави тя.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ