Кристалина Георгиева: Има риск от нова Голяма депресия

Кристалина Георгиева: Има риск от нова Голяма депресия

Кристалина Георгиева: Има риск от нова Голяма депресия

Глобалната икономика рискува завръщане към Голямата депресия, водена от неравенството и нестабилността на финансовия сектор, предупреди ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от The Guardian.

Ново изследване на МВФ, което сравнява настоящата икономика с 20-те години на ХХ век, завършило с големия пазарен срив от 1929 г.,установява, че подобна тенденция вече е в ход, посочи тя в изказване за Института за международна икономика на Петерсън във Вашингтон.

Въпреки че през последните две десетилетия разликата в неравенствата между държавите се затваря, тя се е увеличила в рамките на самите страни, каза тя и даде за пример конкретно Обединеното кралство.

„В Обединеното кралство например, топ 10% най-богати контролират почти толкова богатство, колкото долните 50%. Тази ситуация е отразена в голяма част от ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие), където неравенството в доходите и богатството достигна или е близо до рекордни стойности“, заяви Георгиева.

И добави: „По някакъв начин тази тревожна тенденция напомня началото на 20-те години на ХХ век, когато побратимените сили на технологията и интеграцията доведоха до първата позлатена епоха, „ревящите 20-те“ и в крайна сметка до финансова катастрофа“.

Тя предупреди, че новите проблеми като климатичната ситуация и засиления търговски протекционизъм означават, че следващите 10 години вероятно ще се характеризират със социални вълнения и нестабилност на финансовите пазари.

„Ако трябваше да идентифицирам тема в началото на новото десетилетие, това ще бъде все по-голяма несигурност“, каза тя.  А несигурността засяга не само бизнеса, но и хората, особено предвид нарастващото неравенство в много страни, уточнява Георгиева.

"Прекомерното неравенство пречи на растежа и може да подхрани популизма и политическите катаклизми", предупреди ръководителят на МВФ.

„Твърде често пренебрегваме финансовия сектор, който също може да има дълбок и дълготраен положителен или отрицателен ефект върху неравенството“, добави Георгиева.

В ново проучване, представено преди актуализираните икономически прогнози, които предстоят следващата седмица, МВФ подчерта, че достъпът до финансовия сектор в Китай и Индия през 90-те години на миналия век „проправи пътя за огромни икономически печалби през 2000-те години“. „Това от своя страна помогна за извличането на милиард души от бедността“, каза тя.

За мнозина глобалната финансова криза от 2008 все още не е приключила, един от четирима млади хора в Европа е изложен на риск от изпадане в бедност, отбеляза още Георгиева.

„Няма заместител на висококачествената регулация и надзор“, каза Георгиева. „Ние сме по-защитени, но не достатъчно“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ