Колко губи хазната при сваляне на ДДС? Финансовото министерство прати разчети на парламента

Колко губи хазната при сваляне на ДДС? Финансовото министерство прати разчети на парламента

Колко губи хазната при сваляне на ДДС? Финансовото министерство прати разчети на парламента

Финансовото министерство е категорично против въвеждането на диференцирани ставки по ДДС. Ведомството на Владислав Горанов не подкрепя нито един от 6-те проекта, които са внесени в парламента и които бюджетната комисия обсъжда днес на първо четене. Това е записано в позиция на министерството до депутатите.

Проектите с различни вносители предвиждат намаляване на ставки по косвения данък за различни стоки - ресторанти, лекарства, книги, фитнес услуги и т.н. В становището, изпратено до бюджетната комисия в парламента, министерството на Горанов представя подробна разбивка колко по-малко пари ще се съберат годишно от всеки сектор, за който се предлага да плаща по-ниска данъчна ставка. И е категорично - всичко това ще доведе до намаляване на бюджетните приходи в размер на 1,763 млрд. лв. на годишна база, което представлява 16,57% от общите приходи от ДДС. Най-голям дял в загубите има обещанието за ставка от 9% за ресторантите. 

  • Доставки на детски храни, предназначени за деца до 3 години и детски фармацевтични продукти, включително памперси – 39 млн. лв.
  • Доставки на книги на физически носители или извършвана по електронен път и двете (включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания) – 13 млн. лв.
  • Ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна – 150 млн. лв.
  • Доставки на храни, лекарствени продукти, включени в позитивния списък, заплащани от бюджета на НЗОК – 1,538 млрд. лв.
  • Доставки на общи туристически услуги – 19 млн. лв.
  • Доставки на фитнес услуги – 4 млн. лв. 

За компенсиране на намаленото ДДС на някои стоки и услуги, всички останали ще трябва да са с 24% ДДС или корпоративният данък да стане 17-18%, изчисляват от финансовото министерство. 

Данъкът върху добавената стойност е основен източник на приходи в републиканския бюджет. Разширяването на кръга от стоки и услуги, които ще се облагат с намалена ставка на ДДС, ще доведе до намаляване на бюджетните приходи, което поставя въпроса за тяхното компенсиране. Това от своя страна ще доведе до необходимост от дебат за цялостно преразглеждане на действащата данъчна система и за увеличаване на преките данъци“, твърдят от финансовото министерство. 

Оттам посочва още, че диференцирането на ДДС ще увеличи административната тежест и ще даде възможност за неправилно деклариране с цел данъчни измами. 

„Намаляването на ставката не води до автоматично намаляване на цените или до увеличаване на доходите на лицата. Едновременно с това намаляването на ставките за определени стоки или услуги ще доведе до провокиране на напрежение в други отрасли и сфери на икономическия живот“, подчертават от ведомството на Владислав Горанов. 

Междувременно, бюджетната комисия в парламента  обсъди на първо четене и 6-те внесени проекти. От заседанието липсваше председателят на комисията Менда Стоянова, която изрази предварително несъгласие с планираното намаляване на ставки. Финансовият министър Владислав Горанов също не дойде на заседанието, представляваше го зам. -министър Росица Велкова.

Позицията на финансовото министерство не бе обсъждана. Депутатът от ДПС Йордан Цонев специално подчерта, че работата на един финансов министър е да пази интересите на фиска. Мнозинството от депутати на ГЕРБ прие проекта на управляващата партия, внесен от Красимир Ципов, който предвижда намаляване на ставката за ресторанти и книги. Всяка от групите гласуваше за предложението си, и се въздържаше за останалите. В решението се записа да бъде направен общ проект между двете четения. Предложението на Валери Симеонов за ваучери бе отхвърлено.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ