Може ли цифровата лира да навреди на британската икономика?

Може ли цифровата лира да навреди на британската икономика?

Евентуалното въвеждане от Английската централна банка на цифрова лира стерлинги за широко използване в Обединеното кралство може да нанесе удар върху финансовата стабилност и поверителността на данните и да увеличи цената на заемите. Такова предупреждение отправиха британските парламентаристи в доклад, публикуван в четвъртък във връзка с разглеждането в Обединеното кралство на перспективите за въвеждане след 2025 г. на цифрови банкноти - Central bank digital currency (CBDC), предава ТАСС

Според авторите на документа, изготвен от комисията на Камарата на лордовете на британския парламент по икономически въпроси, широкото разпространение на CBDC, предимно в търговията на дребно, носи „две сериозни заплахи за сигурността“. Първо, поверителността на „сметките може да бъде компрометирана поради пробойни в киберсигурността“. Освен това „централизирана цифрова валутна система, която ще стане важен елемент от националната инфраструктура, може да се превърне в мишена за атаки от враждебни държави и недържавни участници“, се отбелязва в доклада.

Освен рискове, авторите на доклада обаче отбелязват и някои ползи от въвеждането на CBDC за използване между финансови институции, като например, че това би спомогнало за повишаване на „ефективността при търговията с ценни книжа и сетълмента“. Според парламентаристи обаче този модел изисква „допълнителни изследвания и експерименти“. Във всеки случай системата за цифрова валута „трябва да бъде адаптирана към новите заплахи за сигурността и технологичните промени, включително бързо развиващи се квантови изчисления“, казват те.

По-рано финансовите министри от G7 представиха набор от принципи, от които могат да се ръководят централните банки при въвеждането на цифрови валути. Според ръководителите на отдели и ръководителите на централните банки на Обединеното кралство, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, в бъдеще националните дигитални валути могат да предоставят на бизнеса и потребителите нови възможности за извършване на плащания, насърчавайки приобщаването и иновативното развитие на икономиката, която се развива все по-бързо и все повече навлиза в дигиталното пространство.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ