МВФ призова да се обръща повече внимание на инфлационните рискове

МВФ призова да се обръща повече внимание на инфлационните рискове

Международният валутен фонд предупреди за засилване на инфлационния натиск, особено в САЩ, и за нарастване на несигурността заради разпространението на варианта Омикрон, предаде Ройтерс

Според организацията централните банкери в САЩ трябва да обърнат повече внимание на инфлационните рискове.

В блог на фонда главният икономист на фонда Гита Гопинат и шефът на отдела за парични и капиталови пазари Тобаяс Ейдриън предупредиха, че пандемията може да възвърне силите си и че вариантът Омикорон е увеличил рязко несигурността пред глобалните икономически перспективи.

По думите им силата на възстановяването и мащабът на инфлационния натиск варират в значителна степен, в отделните държави, като техните фискални и икономически отговори трябва да бъдат  съответстващи на конкретните обстоятелства.

В САЩ, където потребителските цени достигнаха 31-годишен връх през октомври, има повече основания паричната политика да засили фокуса си върху инфлационните рискове в сравнение с другите развити, и по-специално еврозоната.

„Би било уместно Федералният резерв да ускори свиването на изкупуването на активи и да пристъпи към повишаване на лихвените проценти", посочват от МВФ.

Според тях с течение на времето на другите страни също може да се наложи да затегнат паричните си политики по-рано от очакваното, особено ако инфлационният натиск засегне по-широк спектър сектори.

Гопинат и Ейдриън призоваха политиците да останат гъвкави, фокусирани върху данните и внимателни в комуникацията на паричните си действия, за да не „предизвикат паника на пазара, която би могла да има пагубни последици, най-вече за развиващите се икономики“.

Според тях  покачването на цените на енергията и храните е довело до по-висока инфлация в много страни, като глобалните фактори ще продължат да създават натиск през 2022 г.

Макар че инфлацията вероятно ще остане завишена през 2022 г. в редица държави, мерките за инфлационните очаквания в средносрочен и дългосрочен план остават близки до целите, които са си задали централните банки в повечето страни, отбелязват от МВФ.

Сред изключенията е Турция, където рискът инфлационните очаквания „да се окажат нереални е очевиден, тъй като паричната политика е в страната се разхлабва въпреки нарастващата инфлация“.

Ключови думи