От днес БФБ започва да предлага и търговия с крипто инструменти

От днес БФБ започва да предлага и търговия с крипто инструменти

От днес БФБ започва да предлага и търговия с крипто инструменти

От днес инвеститорите у нас ще могат да търгуват с крипто инструменти и на Българската фондова борса. БФБ пуска 8 крипто инструмента – ЕTN (борсово търгувани дългови инструменти) на пазар BSE International , които са базирани и следват цените на Bitcoin и Ethereum. С това страната ни за първи път започва да предлага иновативната алтернатива на традиционните криптовалута,  а БФБ се присъединява към водещи европейски борси като Deutsche Börse и Euronext, които пуснаха за търговия тези инструменти преди две години.

„С новите продукти на BSE International отговаряме на засиления пазарен интерес към крипто инструментите. Радваме се, че от днес можем да предложим един алтернативен актив за търговия на криптовалути, като улесним и опростим процеса за всички заинтересовани инвеститори. С крипто ETN-и от пазар BSE International инвеститорите не се ангажират да създават свои собствени криптопортфейли или криптографирани ключове, а същевременно получават гаранции, че избраните от тях инструменти са системно регламентирани и регулаторно изрядни.“, заяви доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ. Чрез лансирането на новите крипто ETN-и, БФБ продължава дългогодишното си партньорство с Deutsche Börse и маркет-мейкъра Tradegate AG, който ще осигурява ликвидността на инструментите. Търговията с иновативните продукти се осъществява в евро и в рамките на обичайната търговска сесия.

Осемте предложения на БФБ включват BTCetc - Bitcoin Exchange Traded Crypto, VanEck Vectors Bitcoin ETN, ETHetc – ETC Group Physical Ethereum ETP, VanEck Vectors Ethereum ETN, 21Shares Bitcoin ETP, 21Shares Ethereum ETP, WisdomTree Bitcoin и WisdomTree Ethereum.

От БФБ обръщат внимание, че финансовите инструменти, издадени на базата на криптоактиви, са високорискова инвестиция и може да не са подходящи за всички видове инвеститори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ