Председателят на Standard Chartered: Китай продължава да е добро място за инвестиции

Председателят на Standard Chartered: Китай продължава да е добро място за инвестиции

Председателят на Standard Chartered: Китай продължава да е добро място за инвестиции

На инвеститорите може да им се наложи да бъдат по-внимателни, когато влагат пари в Китай, но все още има много възможности за инвестиции във втората най-голяма икономика на планетата. Това заяви пред Си Ен Би Си председателят на банката Standard Chartered Хосе Винялс.

През последните месеци акциите на редица китайски компании поевтиняха значително, след като Пекин въведе нов разпореди, засягащи множество сектори, включително технологичния и образователния.

Тази седмица бе отчете спад и при цените на акциите на китайските производители на електрически автомобили, след като министърът на промишлеността и информационните технологии Сяо Яцин заяви, че в сектора има твърде много фирми и че е нужна консолидация.

„В медиите започнаха да се появяват публикации от рода на „става ли Китай място, в което не може да се инвестира?“. Аз не съм на това мнение“, коментира Винялс.

Според него сектори може да са обременени с допълнителни предизвикателства, като по думите му инвеститорите трябва да бъдат по внимателни с това къде влагат парите си.

„Като цяло обаче Китай продължава да е изключителен източник на възможности за частния сектор“, каза още той, като добави, че Пекин постепенно отваря финансовия си сектор и дава достъп но международни фирми.

 Затягането на регулаторния контрол в Китай среща различни реакции във финансовия свят и противоположни коментари от имена като Рей Далио, Джордж Сорос и Дейвид Рош.

Винялс коментира и нарастващата инфлация в световен мащаб, като заяви, че не очаква тя да е голям проблем.

„Аз вярвам, че инфлацията, на която ставаме свидетели, особено в САЩ и другите западни страни, е важен преходен компонент. Моето мнение е, че инфлацията няма да е голям проблем. Има обаче риск тя да се превърне в по-голям проблем, отколкото очакваме“, каза той, като добави, че един подобен сценарии би „усложнил нещата“.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ