Великобритания във фокуса на пазарите

Великобритания във фокуса на пазарите

Великобритания във фокуса на пазарите

Великобритания и Тереза Мей по всяка вероятност ще фокусират вниманието на финансовите пазари (а и не само) през настоящата седмица, предвид обявеното за 29 март стартиране на процеса по излизане на Великобритания от ЕС, се посочва в анализ на „Капман Холдинг“.

Очакванията са британският премиер официално да уведоми ЕС за решението на страната за задействане на чл. 50 от Лисабонския договор, с което ще бъде даден стартът на преговорите, с продължителност от около две години.  

В тази връзка, премиерът Мей би трябвало в сряда да изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с което официално да съобщи за намерението на Великобритания за излизане от ЕС.

Освен посоченото, във връзка с Великобритания инвеститорите ще следят и предстоящите данни за темпа на ръст на БВП на страната за четвъртото тримесечие на 2016 г., които се очаква да бъдат публикувани в петък Прогнозите са за тримесечен ръст от 0,7%, а годишният да е в рамките на 2%-2,2%. Ако се осъществи по-високата прогноза, това ще е индикатор за устойчивостта на британската икономика, особено на фона на предстоящите процеси. 

И тази седмица погледите и вниманието на пазарите в САЩ и Европа ще бъдат насочени към ФЕД, тъй като се очаква няколко представители на ръководството, вкл. председателят Джанет Йелън, да направят изявления. Според предварителната информация, основна тема на коментарите ще бъде икономиката на САЩ и периода на следващите повишения на ОЛП през годината. Към момента преобладава мнението, че основната лихва ще бъде повишена още два пъти през 2017 г. (т.е. общо три пъти), а не още три пъти. 

На петролните пазари има вероятност да повлияе информацията от проведеното през почивните дни (25 и 26 март) заседание на комитета по мониторинга за изпълнение на споразумението за намаляване добива на петрол, смятат анализатори от „Капман Холдинг“. На заседанието е отчетено високо равнище на спазване на споразумението. Освен това, участващите страни са препоръчали въпросът за удължаване срока на действие на споразумението (с още 6 месеца) да бъде разгледан на заседанието на комитета през април. Според някои анализатори на петролните пазари, отсъствието на директна препоръка за удължаване срока на споразумението за доброволно ограничаване на добива на петрол може да доведе до понижение на цените на „черното злато“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ