Застраховане 2.0

Застраховане 2.0

Застраховане 2.0

Българският стартъп Болерон дигитализира консервативния застрахователен сектор, залагайки на авангардни технологични решения

Последните месеци преобърнаха живота на милиони хора по света с главата надолу. В рамките на броени дни бяха прекъснати икономически вериги, градени с десетилетия. Новата ситуация изправи бизнеса по цялото земно кълбо пред огромни предизвикателства, но и откри неочаквани възможности! Една от тях е ускореното дигитализиране на някои дълбоко консервативни индустрии. Най-видима промяна към момента се забелязва в две от тях – образование и застраховане.

Българската технологична компания Болерон се оказа на правилното място в правилното време. Тя е първият български застрахователен брокер, който предлага закупуване и управление на застраховки през мобилно приложение. Болерон стартира в началото на 2019 г., а през декември вече разполага с широко портфолио от онлайн застраховки, включително Гражданска отговорност, Каско, Застраховка имущество, Здравна застраховка, Детска застраховка, Планинска застраховка, Застраховка екстремни спортове и Застраховка пътуване в чужбина.

Да влезе бъдещето, моля!

Карантината заради Covid-19 се оказва голям стимул за много потребители да започнат да пазаруват онлайн и това повишава интереса и към дигиталните застраховки. Техническият екип на Болерон реагира бързо на новата обстановка и само три месеца след пускането на първите застраховки онлайн, компанията има единствената софтуерна платформа в България, която позволява изцяло онлайн застраховане на автомобил (нещо напълно немислимо до преди 6 месеца). Това става възможно след като внедрява технология за оценка на стойността на автомобилите на международната компания Audatex.

Компанията решава да използва и блокчейн технология за по-сигурно съхрание на електронните изявления и съгласия на своите клиенти, която е разработена от друга българска технологична фирма - Log Sentinel. А още преди да е изтекло извънредното положение, високите технологии се включват и в обслужването на клиентите чрез интегриране на изкуствен интелект, разработен от IBM специално за застрахователната индустрия. Така клиентите на Болерон получават достъп до професионално консултиране 24/7.

За максимално улеснение на своите клиенти Болерон въвежда и технология за автоматично разпознаване на изображения. Тя позволява на потребителите, да сканират автоматично данните от малкия талон на автомобилите си, използвайки камерите на своите мобилни телефони. Секунди след това получат оферти за застраховка директно от системите на застрахователните компании. Чрез тази технология се подобрява целият процес и се елиминира възможността за грешка при въвеждане на данните.

„Следващата вълнуваща технология, по която работим в Болерон, е възможост за завеждане на щети на автомобила през телефон, без да е необходимо клиентите да губят ценно време, ходейки на оглед, за да им снимат автомобила“, разказва изпълнителният директор на компанията Александър Цветков.

Застраховки в джоба

„С интегрирането на всички изброени технологии, Болерон вече е технологичен лидер в застраховането, който предлага закупуване и управление на застраховки и през мобилно приложение“, споделя Цветков. Спроед него това прави управлението на застраховките още по-лесно, защото полиците са винаги в телефона, а приложението подсеща клиентите за изтичащи застраховки, които могат да се подновят с един клик. Плащанията се извършват онлайн с банкова карта, като месечните вноски се събират автоматично без такси и усилия на клиента. Подписването на документите става в съответствие със закона за електронният документ чрез използване на автоматизирана технология включваща облачен квалифициран електронен подпис от БОРИКА, чрез който платформата може да подписва документи денонощно. Mобилно приложение e налично за iOS и Android.

********************

Болерон в цифри и факти:

  • Бързото технологично развитие на Болерон спечели едно от петте места във Visa Innovation program 2020 и компанията вече работи по пилотни проекти за интегриране на софтуера за застраховане в онлайн банкиранията на няколко банки, които желаят да предоставят онлайн застраховане на своите клиенти.
  • Дигитализацията ще промени цялата застрахователна индустрия, защото клиентите ще могат да сравняват условия и цени за секунди, което ще повлияе положително на конкуренцията.
  • Болерон разработва и внедрява уникални за застрахователния сектор технологии, включително блокчейн, изкуствен интелект и автоматично разпознаване на изображения, които ще бъдат в основата на дигитализирането на застрахователната индустрия на бъдещето
  • Болерон e първият български застрахователен брокер, който предлага закупуване и управление на застраховки през мобилно приложение.
  • Онлайн застраховките са удобни, защото могат да се сключат по всяко време, бързо и лесно, без чакане, като полицата се получава веднага на имейл.
  • С мобилното приложение управлението на застраховките е още по-лесно, защото полиците са винаги в телефона и приложението подсеща клиентите за изтичащи застраховки, които могат да се подновят с един клик. Плащанията се извършват онлайн с банкова карта, като месечните вноски се събират автоматично без такси и усилия на клиента.
  • При закупуване на онлайн застраховка, клиентите получават веднага по имейл полица, подписана с електронен подпис, което спестява десетки страници хартия. Само за първия месец от стартирането на продажбите бяха спестени над 10 000 страници хартия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ