Пет спешни мерки за газа

Пет спешни мерки за газа

Пет спешни мерки за газа

Руският газ не е евтин, напротив – той постоянно поскъпва. Оптимална цена може да бъде постигната с намирането на подходящ микс от доставки, според Георги Ангелов, старши икономист в Институт „Отворено общество”. Той изброява и пет спешни мерки за осигуряване на енергийния баланс на страната.

1. Запълване на Чирен на 100%

Газохранилището в Чирен сега е пълно на 17.8% - миналата година по същото време беше пълно 10.2% заради студената зима. Традиционно Чирен се изпразва през зимата и се пълни постепенно през лятото и есента. Сега обаче има голяма несигурност и е огромен рискът да се разчита на постепенно пълнене - буквално за дни може да се промени ситуацията и да се получи дефицит на газ в Европа, а цените да скочат до небесата. Затова веднага трябва да се поръчат няколко танкера с втечнен газ (и/или да се купи от други източници, ако могат по-бързо да доставят газ) и да се запълни Чирен.

2. Ускорено завършване на газовата връзка с Гърция

Газопроводът до Гърция е определящ - колкото по-рано се пусне, толкова повече газ може да се докара до България преди зимата. Това вече става проект, свързан с националната сигурност - не е просто някаква търговска инфраструктура. Завършването на газопровода ще даде възможност да се доставят и пълните количества евтин азерски газ, които имаме по договор.

3. Подписване на дългосрочни договори за доставки

В момента могат да се купят изгодно количества втечнен газ на спот пазара, тъй като по сезонни причини търсенето на газ в Азия е ниско, а Китай - най-големият вносител на втечнен газ - е в карантина и е ограничил вноса. Това пренасочва големи количества газ към Европа. Но тази ситуация може много рязко да се промени при спиране на доставките на руски газ за Германия или Италия, което ще създаде дефицит на газовия пазар. За да имаме гаранция за доставки и изгодни цени трябва да имаме договор, а не да купуваме месец за месец.

4. Постигане на конкурентна цена на газа

Руският газ постоянно поскъпва и вече е сред най-скъпите в света, така че има възможности да се постигнат по-добри цени. Например, микс от евтин азерски газ, плюс малко азерски газ на пазарна цена плюс втечнен газ, заедно с известна част доставки на спот може да даде по-ниска цена от сегашната руска цена (Испания постига една от най-ниските цени в Европа с две трети втечнен газ и една трета алжирски газ).

Още по-добро решение е да се обединим с няколко други потребители и да търсим договор, обвързан с цена на Хенри Хъб - това е американската цена на газа, която е най-ниска в света. Но такава цена получават само големи купувачи с дългосрочни договори (например, Китай, Япония, Корея). Така че за това ни трябва пазарна сила.

5. Инвестиции в алтернативи

Бързо завършване на новия газов терминал в Гърция, в който сме акционери - за да се увеличат възможностите за внос в региона. Бързо пускане на проекти за енергийна ефективност за бизнеса и за инвестиции в собствено производство на енергия. Инвестиции в мрежата, така че при нужда да може домакинствата да преминат на отопление от газ/парно на ток.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ