Руски бомбардировачи взели на мушка и белгийски кораб

Руски бомбардировачи взели на мушка и белгийски кораб

Руснаците се държат все по-предизвикателно, обяви Белгия и цитира случай от миналата седмица, при който кораб на Белгийските военноморски сили (ВМС) в Балтийско море е бил взет на прицел от два бомбардировача Су-24 на руските военновъздушни сили.
Инцидентът е станал в четвъртък миналата седмица, но подробностите са били огласени за пръв път снощи в контекста на рязкото изостряне на напрежението между Русия и Украйна след задържането на три украинсски кораба в близост до Керченския проход.

В случая с белгийския кораб руските самолети са прелетели на малка височина и под крилата им е било забелязано въоръжение, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Белгийският кораб участва в учения на НАТО от миналата сряда и преди този случай недалеч от борда моряците са забелязали изплуването на руска подводница. Подобни действия могат лесно да излязат от контрол, коментират от елгийското военноморско командване подобни действия лесно могат да излязат от контрол.

В описаното опасно сближаване се е намесило командването на втори белгийски военноморски съд, от чийто борд в момента е било направлявано учение по въздушно нападение в сътрудничество с шведските военновъздушни сили. Наложило се е шведските самолети да бъдат освободени от учебната задача и да изпълнят реална заповед за прогонване на руските бомбардировачи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ