Сирия: Армията на Асад е овладяла напълно Източна Гута

Сирия: Армията на Асад е овладяла напълно Източна Гута

Сирия: Армията на Асад е овладяла напълно Източна Гута

Сирийските правителствени сили за взели контрол в целия град Дума, последния бастион на бунтовниците в покрайнините на Дамаск в Източна Гута, съобщават руските агенции, които цитират руското външно министерство.

„Издигането на знамето на държавата върху сграда в град Дума бележи поемането на контрола в това населено място и върху цялата Източна Гута“, заявява ген. Юри Евтушенко, шеф на центъра за мир и помирение в Сирия, цитиран от Ройтерс.

ТАСС предава друга част от изявлението на Евтушенко, че вчера близо 4000 души са напуснали Дума и са предали 400 единици оръжие, включително тежки картечници, гранатомети и снайперистки и щурмови пушки. От края на февруари досега от Дума са изведени над 41 000 души, а от цялата територия на Източна Гута – над 165 000. Според Кремъл 250 души са освободени от плен.

Руското военно министерство съобщи тази сутрин, че 1500 бунтовници и семействата им са напуснали района по хуманитарния коридор при селището Ел Вафидин.

Град Дума се превърна в ябълка на раздора между Запада и Русия през последната седмица, след като режимът на Асад атакува жителите му с предполагаемо бойно отровно вещество. Жертвите на атаката са между 50 и над 70, а според неправителствени организации на място над 500 души има симптоми на отравяне.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ