Йелоустоун отбелязва 150-годишнината си наводнен

Йелоустоун отбелязва 150-годишнината си наводнен

Йелоустоун отбелязва 150-годишнината си наводнен

Йелоустоун отвори отново три от петте си входа за посетители тази седмица, след като безпрецедентно наводнение затвори националния парк на 13 юни и промени много от неговите реки, каньони и пътища.

Входовете Cody, West Yellowstone и Grand Teton/Jackson на южната верига отвориха в 8 ч. сутринта в сряда. Зоните на парка Madison, Old Faithful, Grant Village, Lake Village, Canyon Village и Norris са достъпни за посетители. Северният регион, включително Lamar Valley и Mammoth Hot Springs, ще остане затворен поне до началото на юли, съобщиха от дирекцията на парка.

Създаден през 1872 г., когато Съединените щати се възстановяват от Гражданската война, Йелоустоун е първият от националните паркове, които са наричани „най-добрата идея на Америка”. Сега тази удивителна територия с бликащи гейзери, гръмотевични водопади и някои от най-богатите и разнообразни диви животни в страната е изправен пред най-голямото си предизвикателство от десетилетия.

Наводненията в средата на юни събориха мостове, заличиха пътища и парковата администрация бе принудена да го затвори точно в навечерието на пиковия туристически сезон, когато ще се чества 150-та годишнина от създаването му. Близките общности бяха залети и стотици домове бяха наводнени, докато река Йелоустоун и нейните притоци бушуваха.

Обхватът на щетите все още е неизвестен, но паркови служители изчисляват ще възстановяването на инфраструктурата му ще отнеме години и ще струва над 1 млрд. долара. Снимки от въздуха показват, че най-големите щети са нанесени на пътищата, особено на магистралата, свързваща северния вход на парка в Гардинър, Монтана, с офисите на парка в Мамут Хот Спрингс. Големи участъци от пътя са  подкопани и отнесени, когато река Гарднър излезе от коритото си. Стотици пешеходни мостове във вътрешността на парка вероятно са повредени или напълно унищожени.

Възстановяването на национален парк винаги е деликатна операция, особено на фона на променящ се климат, който прави непредвидими и по-вероятни природните бедствия. Настъпват все по-интензивни горски пожари, включително един миналата година, който унищожи мостове, кабини и друга инфраструктура във вулканичния национален парк Ласен в Северна Калифорния.

Наводненията вече са причинили значителни щети в други паркове и са заплаха за почти всички над 400 национални парка, според доклад на The Rocky Mountain Climate Organization.

Национален парк Mount Rainier в щата Вашингтон беше затворен за шест месеца след най-тежкото наводнение в историята му през 2006 г. Щетите по пътищата, пътеките, къмпингите и сградите бяха оценени на 36 милиона долара.

Долината Йосемити в Националния парк Йосемити в Калифорния е наводнявана няколко пъти, но е претърпяла най-тежките си щети преди 25 години, когато тежки порои върху голяма снежна покривка - сценарий, подобен на наводнението в Йелоустоун - потопени къмпинги, наводнени хотелски стаи, съборени мостове и участъци на пътя и прекъснати електропроводи и канализация. Паркът беше затворен повече от два месеца.

Конгресът тогава отпусна 178 млн. долара - огромна сума за парковата инфраструктура по това време - и допълнителното финансиране в крайна сметка надхвърли 250 милиона долара, според доклад от 2013 г.

Но усилията за възстановяване, които са били изчислени за четири до пет години, се проточват за 15, отчасти поради съдебни дела за защитен речен коридор и дълъг бюрократичен процес на планиране и преглед.

Не е ясно дали Йелоустоун ще се изправи пред същите препятствия. Най-голямото предизвикателство е реконструкцията на пътя, който минава близо до Мамут Хот Спрингс, където водната пара бълбука над редица каменни тераси. Феноменът е естествено образувание от подземни тръби и вентилационни отвори, които изтласкват горещата вода на повърхността.  

Заедно със самото образуване има и флора и фауна, ендемична за района. Освен с тях бъдещото възстановяване трябва да се съобрази и с културното и историческо наследство на местните индиански общности.

По материали от чуждия печат

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ