Как да пазарувате с детето, без да се разорите

Как да пазарувате с детето, без да се разорите

Как да пазарувате с детето, без да се разорите

Ефектната реклама буди любопитството на децата и все по-често чувате: “Искам!” , „Моля те, купи ми!“ Как да противостоите?

Купете или забравете

Строго погледнато, децата под четиригодишна възраст не забелязват рекламите. Те реагират по-скоро на родителския интерес към нея. Детето няма нужда от високотехнологична дрънкалка, многоетажен строителен комплект, кукла Барби с голям гардероб. Но ние го искаме. Много често искаме да зарадваме хлапето с подарък, просто защото сме били вдъхновени: модерно означава добро. Трябва да се съобразим с духа на времето. Или защото в нашето детство изобщо не е имало нищо подобно.

Така че първо трябва да се научите как да маскирате интереса си към конкретен обект на пазара, дори ако искрено се интересувате от него, съветва семейният психолог Ана Родионова.

И все пак…

С реклама или не, всеки ден, детският поглед попада на най-различни изключително атрактивни предмети.

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се сведе до минимум рискът от срещата. Направете си такъв маршрут за разходка и за пазар, така, че да не попаднете в зоната на детските играчки и на изкушенията.

За всеки случай

Малките деца най-често не знаят какво искат и често питат просто така, за всеки случай. Умишлено отлагайте покупките: много вероятно е след ден хлапето вече да не си спомня за играчката, която толкова много е искало предишния ден.

Имайте предвид, че малките деца искат нещо и то веднага. И колкото по-малко е хлапето, толкова е по-трудно за него да чака. Така че най-надеждният начин да се предпазите от ненужни покупки и да превключите вниманието му към нещо друго. В голяма част от случаите това решава проблема.

Третият важен нюанс: за всяко дете е важно да има същото, което имат неговите приятели и приятелки. В крайна сметка много детски неща (играчки, списания, дрехи) са знак на „принадлежност“ към групата. Тук е по-добре да не отказвате категорично, но трябва да дадете приоритет. Задачата е да изберете това, което наистина е необходимо (т.е. престижно в очите на детето и неговите връстници).

Изборът вече е много голям - винаги можете да намерите компромис за всеки вкус и бюджет.

Съвети за всеки ден

Навиците се формират от ранна детска възраст. И правилното отношение към пазаруването също трябва да се формира в първите години от живота.

1. Предложете избор. Не може да и купите кукла, и добре оборудвана кухня –детето трябва да избере едното. Не налагайте нищо, просто насочвайте. Нека то реши какво да купите. И ако се разочарова от избора си след половин час, това е нормално. Така ще се научи да взема правилни решения.

2. Научете го да борави с пари от ранна възраст. Детето трябва да разбере, че парите не падат от небето и имат „свойството“ да свършват. Макар и малко, то трябва да разбере какво е „скъпо“ и че няма да похарчите всичките си спестявания за него. Ще е по-лесно да осъзнае това, ако не реализирате всичките му желания. Не трябва да купувате всяко нещо, което то е поискало. От ранна възраст децата трябва да знаят, че родителите не могат (и не трябва) да задоволят всяко тяхно „потребителско“ желание.

3. Не забравяйте да обясните причината за вашия отказ. Детето трябва да знае, че неговото мнение тежи и, че ако не сте купили нещо, има основателни причини за това. Посочете причини, които то може да разбере („Вчера купихме за теб ... и днес трябва да купим за баба ...“).

Покажете, че това може да има приятни последици („Ти ще ѝ го поднесеш, а тя ще се зарадва!“, „Какъв добър човек си, ти се грижиш за баба ...“).

Коментирайте покупките за други членове на семейството - детето ще разбере, че не е единственият обект на финансови инвестиции и ще се научи да чака реда си.

Мона Василева / Новите родители

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ