30% от българите не могат да си намерят работа след завършване на университет

30% от българите не могат да си намерят работа след завършване на университет

30% от българите не могат да си намерят работа след завършване на университет

Търсенето на висококвалифицирани кадри с висше образование ще нараства трайно в годините, движено от технологичната трансформация на икономиката, прогнозира преди два дни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. На този фон любопитна класация на международен екип показва къде сме на европейската карта по реализиране на наскоро завършили висшисти.

Приблизително 30% от българите не си намират работа, след като завършат университет, става ясно от изследването, направено от група експерти от компанията за обучения TheKnowledgeAcademy. Въз основа на данни от Евростат, те съставиха класация на процента реализация на пазара на трува в Европа за току-що завършили висшисти.

С общ резултат 91.8% най-добре се реализират завършилите в Исландия, следвани от студентите в Малта (90.4%), Холандия (89.2%), Норвегия (89.2%) и Германия (88.7%). От другата страна на спектъра има няколко държави, които не се справят много добре с усвояването на трудовия потенциал на наскоро дипломиралите се и България е сред тях, наред с Румъния, Франция, Хърватия и Испания с около и над 30% безработни висшисти. Резултатите са още по-тревожни в Гърция и Италия, където около 50% от наскоро завършилите университети не успяват да се реализират.

[[{"fid":"344516","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":712,"width":643,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ