Топ 3 на най-предпочитаните от българите златни монети за инвестиране

Топ 3 на най-предпочитаните от българите златни монети за инвестиране

Макар златото да не е толкова популярен инвестиционен и спестовен актив в България, колкото в Турция или Германия, то е много добре прието и търсено от потребителите у нас.  А в настоящата инфлационна криза, жълтият метал заблестя още по-ярко. Търсенето на златни монети е изключително високо от началото на 2021 г., сочат наблюдения на трейдъра за покупко-продажба на инвестиционно злато и сребро Tavex. 

Кои са обаче най-търсените за инвестиция златни монети от българите през годината? Ето как изглежда челната тройка според статистиката на Tavex?

1. Австрийски дукат

[[{"fid":"382887","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":276,"width":300,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Параметри
Чистота23,66 карата (98,6% чисто злато)
Тегло3,49 гр
Номинална стойност1 дукат
Диаметър19,75 мм

От началото на годината търсенето на австрийски златни дукати с номинал от 1 дукат нарасна значително и изпревари френските франкове.  Дукатите в Европа са най-еднаквите монети като златно съдържание, като те започват да се секат още през XVI в. Австрийската златна монета с номинал от 1 дукат се сече между 1872 г. и началото на Първата световна война. Затова на гърба на златния австрийски дукат даже и днес е посочена годината 1915 г., която е предпоследната в 68-годишното управление на Франц-Йосиф, изобразен на лицевата страна.  В наше време Munze Osterrich продължава да произвежда копия на златната монета, която се е изсичала в самото начало на Великата война. Историята на самия автрийски монетен двор започва още през 1194 г., когато Ричард Лъвското сърце се откупва от плен от дук Леополд V срещу 12 тона сребро. С тях в последствие дукът сече сребърни монети. Днес той произвежда някои от най-разпознаваемите златни монети глобално.

2. Австралийско кенгуру и виенска филхармония (с тегло по една тройунция)

Втората позиция сред златните монети се поделя между австралийското кенгуру и виенската филхармония.

1. тройунция австралийско кенгуру

 • [[{"fid":"382889","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":250,"width":300,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

 • Параметри на австралийското кенгуру
  Чистота24 карата (99,9% чисто злато)

  Тегло

  31,1 гр
  Номинална стойност100 австралийски долара
  Диаметър27,3 мм

Тази златна монета е в производство от 1989 г., когато на лицето ѝ е разположен символът на Австралия – кенгуруто. То заменя златния къс, който се е асоциирал с континента като производител на злато. През 2001 г. златното кенгуру чупи рекорда за най-масивната златна монета, която е и законно платежно средство. Perth Mint решава да пусне такава с тегло от 1 тон чисто злато. Тя има диаметър от 80 см и дебелина от 12 см.

1. тройунция виенска филхармония

[[{"fid":"382891","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":240,"width":300,"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

Параметри на виенската филхармония
Чистота24 карата (99,9% чисто злато)
Тегло31,1 гр
Номинална стойност100 евро
Диаметър37 мм

Златната монета виенска филхармония с тегло от тройунция е друг изключително популярен инвестиционен продукт на Munze Osterrich. Тя дебютира през 1989 г. и още през 1992 г. се превръща в най-добре продаващата се златна монета в света, според World Gold Council. Тя ще постигне този статус и през 1995, 1996 и 2000 г.

Златната виенска филхармония е първа и в други отношения. Тя е първата монета в Австрия, произведена от чисто злато (чистота от 999.9). През 2002 г. тя става единствената засега златна монета, деноминирана в евро, която е законно платежно средство.

На лицевата страна на монетата е изобразен органът, намиращ се в реалната Виенска филхармония, построена през 1842 г. На нея също са посочени теглото, чистотата на златото, годината на изсичане и номиналната стойност. На гърба са изобразени контрабас, четири виолончела, фагот, арфа, виенски рог и текста “WIENER PHILHARMONIKER”. Дизайнът, дело на главния гравьор на австрийския монетен двор Томас Песендорфер, е спечелил няколко награди. Той никога не е променян от пускането на виенската филхармония.

3. Златни монети от 20 франка: Наполеон, Мариана и Вренели

Третата позиция се споделя от три златни монети. Това са френските Наполеон и Мариана и швейцарските Вренели. Всички от тях са с номинална стойност от 20 швейцарски франка.

 • 20 френски франка Наполеон

[[{"fid":"382893","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":318,"width":300,"class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

Параметри на 20 френски франка Наполеон
Чистота21,6 карата (90% чисто злато)
Тегло6,45 гр
Номинална стойност20 френски франка
Диаметър21 мм

Златните 20 френски франка Наполеон са сечени в средата на XIX в. и са много еднородни по отношение на съдържанието на чисто злато (5,806 грама). Те са сред емблематичните френски монети, стоящи в основата на латинския валутен съюз. На лицевата страна на монетата е изобразен Шарл Луи-Наполеон Бонапарт, племенникът на Наполеон I. Монетите, сечени през 1852 г., носят надпис LOUIS-NAPOLEON  BONAPARTE на лицевата страна и REPUBLIQUE FRANÇAIS на гърба. Между 1853 и 1860 г. те стават съответно NAPOLEON III EMPEREUR и EMPIRE FRANÇAIS, като се добавя „бог да пази Франция“.

 • 20 френски франка Мариана

[[{"fid":"382895","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"7":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":262,"width":300,"class":"media-element file-default","data-delta":"7"}}]]

Параметри на 20 френски франка Мариана
Чистота21,6 карата (90% чисто злато)
Тегло6,45 гр
Номинална стойност20 френски франка
Диаметър21 мм

Златната монета от 20 френски франка Мариана ни пренася в епохата на Третата френска република. Тя се сече между 1898 и 1914 г. На лицето ѝ също стои надписът: „Боже, пази Франция“, а на гърба – известното LIBERTE EGALITE FRATERNITE (свобода, равенство, братство). Монетата не носи лика на владетел. Вместо това на нея е изобразена Мариана (откъдето идва и популярното ѝ название). Във Франция тя се приема за символ на свободата и разума. На гърба стои галският петел, свързан дълбоко с историята и културата на Франция.

 • 20 швейцарски франка Вренели

[[{"fid":"382896","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"8":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":257,"width":300,"class":"media-element file-default","data-delta":"8"}}]]

Параметри на 20 швейцарски франка Вренели
Чистота21,6 карата (90% чисто злато)
Тегло6,45 гр
Номинална стойност20 френски франка
Диаметър21 мм

Произвеждана с прекъсвания между 1883 и 1949 г., 20-те швейцарски франка Вренели е най-популярната инвестиционна златна монета в Швейцария. Чрез тях се чества независимостта и суверенитета на Швейцария.

Затова на лицевата страна на монетата е изобразена Хелветия – женският образ, асоцииращ се и със страната. Тя е швейцарският еквивалент на американската Дама Свобода (Lady Liberty), която е и изобразена на Статуята на свободата.

Източник: Информационен бюлетин за инвестиционно злато и сребро