Ранобудните пишат по-добре

Ранобудните пишат по-добре

Ранобудните пишат по-добре

Какво е по-добре - да си сова или бухал? Да ставаш рано, или да си нощен човек, който твори в малките часове?

Въпросът е поставен отдавна, а ново изследване посочва, че по-добри в писането са тези, които стават по изгрев. Това разказва сп. Inc. 

Ако сте предприемач, маркетолог или рекламист в 20-те си години, вероятно няма да изпитвате затруднения и в двете, защото младите хора имат доста физическа и психическа енергия. Но по-нататък в кариерното развитие става по-трудно. Особено, да се пише без грешки. Същевременно все повече професионалисти по света имат възможност да управляват личния си график на работа, благодарение на технологиите. Ето защо от компанията Grammarly в Щатите организират специално изследване, чиято цел била да установи в кой момент от деня (или нощта) хората грешат по-малко. Grammarly е фирма, която предлага програма за коригиране на правописните грешки в имейли, статуси в социални мрежи и въобще, в текстове за компютърна комуникация. 

Анализирайки над 1 млрд. думи, коригирани с техния софтуер, авторите установили, че когато хората не работят в стандартен работен график от 8 до 17 ч., те правят повече правописни грешки, пишейки нощем, отколкото сутрин много рано. При писането на имейли е имало по-малко грешки в писмата, написани между 4 ч. нощта и 8 ч. сутринта, в сравнение с тези, написани в нощните часове - от 22 ч. до 02. 00 ч. нощем. Ранобудните хора правели средно 11.8 грешки на всеки 100 думи, докато работещите късно хора - 14.3 грешки на 100 думи. Повече от половината грешки били неправилно написани думи. 

Освен това, авторите достигнали до извода, че хората са особено склонни да правят грешки в социалните мрежи. Наблюдения показали, че там е 3 пъти по-вероятно да се сгреши в публикация и коментар в тях, спрямо който и да е друг тип бизнес писане. Ранобудните хора допускали 30 грешки на 100 думи средно, а хората, които пишели късно нощем - 41.6 грешки на 100. 

По отношение на съдържанието в блогове, ранобудните били най-добрите професионалисти за поддържане на такова съдържание. Изследването показва, че те правели само 5.6 грешки на 100 думи спрямо тези, които пишат в блоговете нощем късно -  9.1 грешки на 100 думи съдържание. 

Изследването показало също интересни изводи за вида на грешките в думите. Нощните птици бъркат думи 66% по-често от ранобудните. И двете групи най-често грешали апострофи и думите "too" и "to" на английски език, както и имали съмнения дали "every day" се пише като две думи, или слято. 

Изводът е, че хората, които пишат, творят, работят в първите светли чакове на деня, правят по-малко грешки. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ