Лозунгът работи, когато...

Лозунгът работи, когато...

Лозунгът работи, когато...

Рекламният лозунг - кратка фраза, която върви преди или след името на компанията и утвърждава марката. Когато стане дума за него, хората имат различни асоциации.

Някои се сещат за слогана на любимите им марки. Други - за този на световноизвестна фирма, който са срещали на различни места десетки пъти. Дори в първия момент да не се сещат за лозунг, на голяма част от хората по света вероятно едва ли им звучат непознато някои от следните фрази:

Just Do It. - Nike

Das Auto. – Volkswagen

Vorsprung durch Technik. – Audi

Think different. – Apple

I'm loving It. - McDonalds

This Buds for You. - Budweiser

We Bring Good Things to Light. - General Electric

Zoom! Zoom! - Mazda

Make.Believe. - Sony

The Power to Surprise. - KIA

Кои са задължителните компоненти на "лепкавия" лозунг, който се помни бързо и е достатъчно опростен и смислен, за да бъде велик? Сайтът The Balance даде следните практични съвети:

1. Направете думите лесни за запомняне. Фразата трябва да е умна и да звучи така, че на хората да им се прииска да я повтарят в реалния си живот и да я казват на приятелите си.

2. Елементът с ключовите ползи. Лозунгът трябва да е свързан с директна полза за хората от продукта или услугата на компанията.

3. Разграничете марката. Подчертайте различното и оригиналното в продукта й, ако той се отличава видимо от този на компаниите в същия бранш.

4. Утвърдете марката. Лозунгът трябва да се помни заедно с името на марката, сякаш то го продължава съвсем естествено. Иначе какъв е смисълът от него?

5. Създайте благозвучие. Измислете думи с ритъм или с рима. (Такъв пример e европейският слоган "Today Tomorrow Toyota", който между другото е различен от този на компанията в Северна Америка - "Toyota - Moving Forward".)

6. Създайте позитивно усещане. Измислете лозунг, който провокира асоциации с нещо положително, което кара хората да се усмихват. Неслучайно някои от най-успешните лозунги в света говорят за кратка почивка в работния ден, любима храна, колата, към която всеки е привързан – все неща, които предизвикват позитивни асоциации.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Кризата на кариерната идентичност
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна