Трите съставки на перфектното съдържание

Трите съставки на перфектното съдържание

Трите съставки на перфектното съдържание

Маркетинг отделите еволюираха. Те се развиха от групи, създаващи реклама, която привлича внимание, интерес и действие, в екипи, фокусирани върху това да създават доверие в марката чрез разпространение на качествено съдържание.

Много проучвания потвърждават, че по-голямата част от бизнеса по света използва текстовото съдържание като водещ маркетингов инструмент. Оказва се, че напоследък в това поле има засилена конкуренция. Малки и големи фирми вече свериха часовниците си и разпространяват рекламно съдържание. Оформя се огромно море от рекламни текстове, в което мнозина не успяват да достигнат желаното качество. Това не е атака към маркетолозите. По-скоро е честна оценка на случващото се през последните три години. Казано с други думи, на пазара е шумно.

Как тогава да се създаде съдържание, което се отличава и работи?

Много е писано за това, че бизнесът трябва да се обръща лично към публиката, която таргетира. И как трябва да се създава рекламно съдържание за всеки отделен човек в покупателния цикъл. Действително, това е много важно. Има обаче три основни неща, на които трябва да се наблегне. Те са трите “P” на маркетинга със съдържание (по аналогия на 5-те, а по-късно и на 7-те “P” на маркетинга – б.р.).

Трите “P” са точност (punctuation), блясък (polish) и сила (power).

Точност

Тази дума използваме, за да подчертаем колко е важно да се разпространява в рекламата добре структурирана история, която изпълва дадена рекламна цел.

Случвало ли ви се е да гледате кратко видео на някой бранд и накрая да се запитате каква беше основата идея? Какво искаше да каже? Същото може да се отнесе към писменото съдържание. Мнозина остават в пълно недоумение, след като прочетат статия от 1000 думи и накрая не разбират ясно каква е островната й идея, какъв е проблемът, който дискутира. Всеки актив от маркетинг съдържание, без значение дали той е статия, видеоклип, информационна графика или нещо друго, трябва да служи на точно определена цел. Да артикулира една основна идея.

Освен това той трябва да бъде добре структуриран граматически, съставен от добрия стар увод за начало, теза, аргументиране на тезата и обобщение.

Продължава на страница 2.

Блясък

Живеем в хипербърз, конкурентен свят. Средностатистическото време, което един потребител отделя, за да реши дали да остане в интернет страница (пред компютъра или мобилното устройство) е по-малко от 5 секунди. Независимо дали ви харесва или не, бившата тенис звезда Анди Мъри е прав да казва, че "имиджът има значение". "Блясъкът" на съдържанието ви, това доколко то е интересно и привлекателно, има отношение към степента на ангажираност, която ще създадете сред потребителите. 

Подсъзнателно всички незабавно сме привличани (или отблъсквани) от едно съдържание според външния му вид. Според формата, в която то се поднася. Това се случва преди да сме го "консумирали", т.е. преди да прочетем текста. И означава, че всички негови елементи трябва да бъдат "полирани". Изборът на снимки според размера им, резолюцията и позиционирането е от голямо значение. Също и шрифтът, форматирането и цялостното презентиране на рекламното съдържание. Имате само 5 секунди да превърнете посетителя на страницата ви във ваш клиент! Предложете му нещо красиво.

Сила

Създаването на съдържание, което е силно, е тясно свързано с първото “P” на точността, но в същото време е достатъчно различно, за да се обособи в отделно “P”.

Всеки материал, който предлагате, трябва да носи извод. Разбира се, не е нужно една статия от 500 думи да революционизира индустрията ви, но тя трябва да бъде причина за реакция в читателя. Абсолютният тест за "силата" на съдържанието ви е въпросът "Накара ли читателя моят материал да помисли от различен ъгъл по темата?". Това не означава, че трябва да промените мнението на читателя по темата. Но означава, че ако публикувате във фирмен блог или страница техническа информация за това как един химикал се използва в изследователски условия, читателят след прочита трябва да може да каже "Сега разбирам това по-добре, спрямо времето преди да прочета статията, и следователно този текст може да повлияе на живота ми по някакъв начин”.

Направете този тест на стратегията си за създаване на маркетинг съдържание. Какъв силен отговор искате да предизвикате сред читателите?

Берни Борджис в Yahoo! Small Business Advisor 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ