Тренировки за стимулиране на творческия ум

Тренировки за стимулиране на творческия ум

Тренировки за стимулиране на творческия ум

Всеки в маркетинга и в бизнеса може да бъде смятан за творец. Когато моментът настъпи, той трябва да бъде готов да предложи креативно решение на възникналия проблем. Ето защо управлението може да бъде сравнено и с игра, която тренира ума. И в нея, и в него постоянно се появяват задачи, за които трябва да се намерят творчески решения.

Но креативността не идва с едно щракване на пръстите. Потънали в ежедневието, всички сякаш сме свикнали с определени норми. "Станахме силно социализирани и имаме фиксирани очаквания за това как изглежда светът", коментира Бари Стау – преподавател по организационно поведение от Калифорнийския университет в Бъркли. Според него, за да сме креативни в бизнеса трябва да научим ума си да навлиза в различни светове. Трябва да го предизвикваме.

Как може това да се случи?

Бари Стау предлага няколко тренировки, измислени, за да стимулират появата на повече идеи, когато търсим решение. За да бъдат ефективни, докато ги прилагаме, трябва максимално да се стремим да отлагаме преценяването и окачествяването на възникналите идеи възможно най-дълго. Първо трябва да се фокусираме върху измислянето на идеите. После - върху анализа им. Иначе блокираме ума си.

"Истински креативната личност има силата да възпира собствените си възражения възможно най-дълго във времето", казва Стау. Процесът на селекцията на добрите и лошите новородени идеи трябва да дойде по-късно. Самият процес на творчеството изисква свобода от анализа, докато се случва.

За да упражните творческите си сили, можете да опитате следното:

Представете си отново позната ситуация. За да започнете да мислите по-идейно, обмислете алтернативните на явните избори, пред които сте изправени. Измислете нещо шокиращо, същинска революция! Да кажем например, че сте собственик на ресторант. И имате проблем с доставките на подправки. Представете си само, че клиентите ви могат да донасят свои собствени подправки на готвача, за да приготви ястията точно такива, каквито те ги желаят на масата си. "Мислете за това, което е напълно обратно на нормите, или за радикалните различия", казва Стау.

Упражнявайте се да прекрачвате правилата. За да се научите как да действате творчески, трябва да нарушите някакви норми. Направете ума си по-остър и го накарайте да мисли различно с дребни акции. Например като прочетете поема в магазин. Или, като обуете различни чорапи преди излизане от къщи, или пък предложите помощ на някой тотално непознат. Всичко е наред, ако ви откажат или ви критикуват. Смисълът е да опитате неща, които повечето хора биха отхвърлили автоматично. Този опит тренира нервната система да се адаптира по-добре към рискове. Целта на малкия бунт е да изведете ума си от зоната на комфорта му и да отключите в него съзнанието за присъствие в неочаквана ситуация.

Направете списък на нещата, които ви тревожат. Систематизирайте. Включете в него всичко, което ви кара да не се чувствате добре в ежедневието и потиска настроението ви. В него могат да са записани бавният интернет или шумният климатик. Често се оказва, че накрая оставаме изненадани от изброените "дразнители". Знаем за тях, но някак не ги осъзнаваме ясно. Когато ги определим, може да открием, че има лесни начини да се справим с някои от тях. Да се успокоим и по този начин да задействаме пълния потенциал на ума си наново. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Неизвестно за известните: Фил Найт основал империята Nike с $500 заем от баща си
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
Независима ли държава е България?
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
Установиха как ниските температури повишават апетита на бозайниците
Citi предупреди персонала си в Обединеното кралство за възможни съкращения