Феноменален успех на Софийската опера в Болшой театър

Феноменален успех на Софийската опера в Болшой театър

Феноменален успех на Софийската опера в Болшой театър

Софийската опера и балет пожъна голям успех с началото на гастрола си на сцената на Болшой театър в Москва, където гостува с няколко творби.

Тя вече представи пред московчани и гостите на руската столица българската опера „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, с режисьор директорът й акад. Пламен Карталов.

Постановката беше изпълнена на Новата сцена на Болшой театър. С нея се откри гастролът на Софийската опера в Москва.

Последният гастрол на българските оперни артисти в града е бил отдавна, през 1981 г.

В програмата на гостуването сега бе също балетът „Корсар“. Ще бъде изпълнена и амбициозната Вагнерова тетралогия от четири опери „Пръстенът на нибелунга“ (18 - 23 май). Тези спектакли ще се играят на Историческата сцена в Болшой театър.

„Радвам се, че след голямо прекъсване Софийската опера и балет излиза на сцената на Болшой театър. Московската публика чака срещата с трупата. Действително, интересът към театъра и към репертоара, който са донесли нашите български колеги, е голям. Мога да кажа, че всички билети за всички спектакли – и оперни, и балетни – вече са продадени. И искам да пожелая на нашите гости успех и любовта на московския зрител“, коментира на пресконференция, предшестваща гастролите, генералният директор на Болшой театър Владимир Урин.

Пълномощният посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев пък посочи, че гастролът е „истинско историческо събитие“, защото такъв не е имало от 1981-ва.

Директорът на Софийската опера Пламен Карталов разказа, че операта „Янините девет братя“ е нова версия, която специално е изготвена за гастрола в Москва.

В София, на родна сцена, премиерата на тази версия се състоя преди месец и половина.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ