София диша днес на ул. „Княз Александър I“ и в Градската градина

София диша днес на ул. „Княз Александър I“ и в Градската градина

София диша днес на ул. „Княз Александър I“ и в Градската градина

На софийската улица „Княз Александър I“ - от бул.„Цар Освободител“ до ул. „Ген. Й. В. Гурко“, и на части от ул. „Съборна“ и от Градската градина днес е поредното издание на „София Диша“. Районът на жълтите павета ще бъде затворен за автомобили, припомня столичната община.

Зоната става място за среща с изкуството, както и за спорт и активен начин на живот от 16,00 до 22,00 часа. 

Всяка неделя многожанровият фестивал за градска култура „София Диша“ затваря за автомобили по една централна софийска улица и дава възможност за артистични събития, образователни и социални инициативи, спорт, детски занимания и творчеството в 5 тематични зони. 

Тази неделя акцентът на фестивала са българските предприемачи – творци и художници-приложници. В Базарната зона ще участва дизайнерът на бижута Атанас Константинов от Артефакти, който вплита архитектурни и склуптурни елементи в работата си; изцяло ръчно изработените килими на Lambent от естествени материали – българска вълна и специална техника на изработка; Точка и Точка, които ще представят своите минималистични, изчистени и прецизни порцеланови продукти; художествените творби на илюстратора Яна Казакова – детски книги, картички и подложки и др. 

„София Диша 2016“ застава зад инициативата за активен, спортен живот и в подкрепа на София за европейска столица на спорта 2018 г. Титлата европейска столица на спорта не е свързана с домакинства на спортни събития, а по-скоро с популяризирането на активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората, отбелязва столичната община. 

По време на фестивала в “Спортна зона Decathlon”, разположена в Градската градина, на мястото на бившия мавзолей, ще има за свободно ползване мини-футбол, баскетбол, тротинетки, скейтборд, тенис на маса. Клуб 88 ще обучава участниците в бадминтон от 16,00 до 21,00 ч. Посетителите ще могат да се включат в щафетни игри за цялото семейство, организирани от АСЕМ груп, лечебна гимнастика за гръбначния стълб. Ще има стена за катерене с инструктори от Фънтопия и Боудърленд, също така обучения по стрелба с лък и волейбол с клуб Тетевен Волей и др. 

В “Творческа зона Staropramen” ще има прожекция на филми от Агитпроп, танцови демонстрации и открити уроци от Irish Dance Academy Sofia, изложба – смесена техника на Георги Маринов, музика от радиопредаването Subfaktor и др. 

Подробности за цялата програма и в останалите зони, вижте вhttps://sofiadisha.com/ или във facebook.com/sofia.breathes.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ