Софийската опера гостува на Болшой театър

Софийската опера гостува на Болшой театър

Софийската опера гостува на Болшой театър

Софийската опера и балет започва специално участие в легендарния Болшой театър в Москва. 

От 12 до 21 май на двете сцени на театъра ще преминат безпрецедентни по мащаба си гастроли на българската опера.

"Ако през 20-и век с помощта на държавата културен обмен в такъв обмен беше все още възможен, то през 21-и век не мога да си спомня случай, когато театър да е идвал при нас с такъв обширен репертоар", написа в приветствие генералният директор на Болшой театър проф. Владимир Урин. 

"Практически пет опери и един балет представят на московската публика колегите ни от България", посочи той.

"България се слави с хубави гласове. Тези стени помнят великите артисти Николай Гяуров, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Борис Христов. Днес всички меломани се възхищават на сопраното Соня Йончева и на нашата сцена често сред поканените певци се изявяват артисти от България – така Надя Кръстева и Владимир Стоянов съвсем наскоро пяха в нашата постановка "Бал с маски", отбелязва професорът.

Той коментира, че от много години не е звучала в Москва Вагнеровата тетралогия, а операта "Янините девет братя" от българския класик - композитора Любомир Пипков, чието наследство принадлежи на целия свят, ще бъде изпълнена в Русия за първи път.

"Важно е, че в програмата представления на нашите колеги е и балетът "Корсар". По този начин имаме възможност да се запознаем с творчеството на Софийския театър максимално обемно", казва още проф. Владимир Урин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ