Триумф на младостта в Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Триумф на младостта в Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Триумф на младостта в Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Пред прага сме на един от най-хубавите музикални подаръци за зрителите и слушателите от цял свят – традиционният Новогодишен концерт на Виенската филхармония, припомня БНР.

Концертът ще се проведе за 76-и път, а на диригентския пулт ще застане най-младият досега диригент в историята му – Густаво Дудамел, който е само 35-годишен!

Густаво Дудамел е роден на 26 януари 1981 в Баркисимето, Венецуела, в музикално семейство, разказват от националното радио. На 10 години той започва да учи цигулка, а скоро след това се опитва и да композира. На 12 години застава за първи път на сцената с Младежкия оркестър „Симон Боливар“, но го прави просто така – за забавление. „В началото ми се изсмяха – спомня си Дудамел – но само пет минути по-късно притихнаха, фокусираха се в мен и започнахме да работим. Тогава разбрах, че искам да стана диригент!“, казва той.

Днес темпераментният венецуелец е сред най-обсъжданите музиканти в света. Музикален директор на симфоничния оркестър на Лос Анжелис, по предварителни обявявания той трябва да остане на тази позиция до 2022 година. Музикален директор е и на Orquesta Sinfónica Simón Bolívar, изявява се като гост диригент на най-изтъкнатите световни оркестри, а на 1 януари е дебютът му на Новогодишния концерт на Виенската филхармония.

В програмата на концерта освен традиционната музика от фамилият Щраус са включени и творби от Франц Лехар, Емил Валтдойфел, Франц фаон Супе и Карл Михаел Цирер. Мястото на събитието е добре известно – Златната зала „Музикферайн”. А началото е точно в 12.15 – не го пропускайте!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ