Най-любопитните факти за сънищата

Най-любопитните факти за сънищата

Сънуването е едно от най-странните и интересни преживявания. По време на Римската империя някои сънища дори били предоставяни на римския Сенат за анализ и интерпретация. Те били смятани за послания от боговете. Така наречените преводачи на сънища (хора разчитащи сънища) са придружавали военни лидери в битки и кампании.

В допълнение, също така е известно, че много творци са получили своите идеи и вдъхновение именно от сънищата си. Но какво всъщност знаем за тях? Следват 15 интересни факта.

90% от сънищата се забравят. 

В рамките на 5 минути от събуждането, половината от съня се забравя. В рамките на 10 минути - 90% си е отишъл.

Слепите хора също сънуват.

Хората, които ослепяват след раждането могат да виждат образи в сънищата си. Хората, които са родени слепи, не виждат никакви изображения, но имат сънища еднакво живи, породени от участието на емоции и другите им сетива - слух, обоняние, допир.

Всеки сънува.

Всеки човек сънува (освен в случаите на крайно психическо разстройство). Ако смятате, че вие не сънувате, това не е вярно – вие просто забравяте сънищата си.

В сънищата си виждаме само лица, които са ни познати.

Нашият ум не си измисля лица - в сънищата си ние виждаме истинските лица на реални хора, които сме виждали по време на нашия живот, но може да не си спомняме. През живота си виждаме огромен брой лица, така че имаме безкраен запас от герои за нашия мозък, които той може да използва, докато спим и сънуваме.

Не всеки сънува цветно.

12% от хората сънуват само в черно и бяло. Останалите имат шанса да сънуват цветни сънища. Ранните изследвания – в периода 1915 до 1950 твърдят, че по-голямата част от сънищата са в черно и бяло, но в тези резултати се наблюдават промени през 60-те години на миналия век. Днес само 4,4% от сънищата на хората под 25-годишните са в черно и бяло. Най-новите изследвания показват, че тези променящите се резултати могат да бъдат свързани с преминаването от черно-белите филм и телевизия към цветните.

Сънищата са символични.

Ако сънувате някакъв конкретен обект много често сънят не е свързан точно конкретно с него. Сънищата говорят в дълбоко закодиран символичен език. Много рядко определен символ от съня се препокрива със значението му, което може да бъде намерено в съновника.

Емоции.

Най-честата емоция в съня е тревожността. За съжаление, негативните емоции са по-чести, отколкото положителните.

Може да имате от четири до седем съня за една нощ.

Един сън средно може да продължи от един до два часа всяка нощ.

Животните също сънуват.

Проучвания са правени на много видове животни и всички те показват едни и същи мозъчни вълни по време на сън като и те приличат много като при сънищата на хората. Ако имате възможност, загледайте се например в спящо куче. Често лапите им се движат и издават звуци, сякаш гонят нещо в съня си.

Парализа на тялото

БДО или бързо движение на очите (на английски: REM, съкратено от Rapid Eyes Movement) е нормална фаза на съня. БДО сънят при възрастен човек обикновено трае около 20-25% от всички фази на съня или около 90-120 минути всяка нощ. Установено е, че по време на БДО се "случват" по-голяма част от ярките сънища, които сме способни да запомним при събуждане. За една нормална нощ спящият човек преминава през 4-5 фази на БДО. Докато първите са по-кратки, след всяка следваща времетраенето се увеличава. По време на REM съня тялото е парализирано от механизъм в мозъка с цел предотвратяване на движения, които могат да се появят като физическа реакция на тялото. Все пак е възможно този механизъм да спре да действа преди, по време или след нормалния сън, докато мозъкът се събужда.

Смесване на сънища

Нашето съзнание интерпретира външните стимули, които атакуват нашите сетива докато спим и ги правят част от нашите сънища. Това означава, че понякога докато спим чуваме някакви звуци от реалността и ги вплитаме по някакъв начин в нашите сънища. Например, можете да сънувате, че сте на концерт докато брат ви свири на китара в съседната стая.

Мъжете и жените сънуват различно

Мъжете са склонни да сънуват повече за други мъже. Около 70% от героите в съня на мъжа са други мъже. От друга страна, съня на жената съдържа почти равен брой мъже и жени. Освен това, мъжете обикновено имат по-агресивни емоции в сънищата си, отколкото повечето жени

Предсказателни сънища

Резултатите на няколко проучвания, проведени сред голям брой хора сочат, че между 18% и 38% от хората са имали поне един предсказателен сън и 70% са изживявали дежа вю. А процентът на хората, които вярват, че предсказателните сънища са възможни е дори още по-висок – варирайки между 63% и 98%.

Ако хъркате, не можете да сънувате?

Това е широко разпространена теория навсякъде в интернет, но към момента не могат да бъдат намерени научни доказателства, които да потвърдят тази теза.

Можете да изпитате оргазъм в съня си

Може не само да сънувате секс и усещането да е приятно като в истинския живот, но можете да изпитате оргазъм истински и силен като в реалността, без да има физически следи.

Източник: BoredPanda

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ