Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Снимка на седмицата: Авенюто на сфинксовете

Снимка на седмицата: Авенюто на сфинксовете

Тази седмица египетското Министерство на туризма и антиките проведе мащабна церемония, за да отбележи възстановяването на достъпа до „Авенюто на сфинксовете“ в Луксор.

Свещеният път, наричан някога „Пътят на Бога“, е с дължина близо 3 км и свързва храмовете на Карнак на север с Луксор на юг. От едната му страни има над 1050 статуи на сфинксове и овни. Те са прекарали векове под пустинните пясъци, но бавно и в продължение на много години известните египетски археолози ги връщат отново на повърхността.

Според CBS досега са изкопани 309 статуи в добро състояние, но техният брой може да се увеличи с продължаването на разкопките.

Подобно на много други забележителности от древния свят, и тази е обвита в неизвестности. Не е сигурно кой е започнал да строи пътя. Някои учени предполагат, че може да датира от годините на кралица Хатшепсут, но изследователите не са открили нито едно доказателство в подкрепа на тази теория. Други мислят, че е построен при крал Аменхотеп III.

Според д-р Мустафа ал-Сагир, генерален директор на монументите в Карнак, началото може да е поставено от най-известния древен владетел на Египет, който е бил на трона преди около 3000 години. „Най-старият паметник, който открихме на пътя, датира от цар Тутанкамон, който е направил първите 300 метра от 10-ия пилон на храма Карнак до портата на храма Мут“, разказва специалистът.