Технологиите вече не ни заслепяват - проф. Даръл М. Уест, вицепрезидент в института „Брукингс“, САЩ 

Технологиите вече не ни заслепяват - проф. Даръл М. Уест, вицепрезидент в института „Брукингс“, САЩ 

- Каква е връзката между технологичния прогрес и човешката идентичност? Как технологията променя начина, по който се възприемаме като индивидуалности? 

- В продължение на години технологиите се възприемаха като положителен фактор в развитието на човечеството, който ще обогати човешките способности и ще стимулира цялостния прогрес. Хората обаче вече не са толкова заслепени от технологиите и вече не вярват, че те са естествен стимул за прогреса. Мнозина се притесняват, че технологиите застрашават творческата ни енергия, връзките между хората и цялостния просперитет на човечеството. Ако технологиите заличават работни места и крадат интелектуална собственост, хората ще спрат да ги асоциират с идентичността си и с идеята за прогрес. 

- Как можем да осигурим отговорно използване на новите технологии? 

- Имаме нужда от нови политики, които да гарантират отговорното използване на технологиите. Те трябва да предвидят защита на поверителността, киберсигурност, ограничаване на пристрастията, които са свързани с действията на алгоритмите и повишаване на безопасността на човека като важен принцип за технологичните иновации. В продължение на десетилетия разчитахме на технологичните компании да ни предлагат решения и им позволихме да имат превес при определянето на приоритети и отговорности. Този период обаче вече е в миналото, а днес се нуждаем от новa формула, в която защитата на обществото е най-важният фактор.

Прочетете пълната статия тук

Търсете списание „Мениджър” в: 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ