Ето как травматичните преживявания променят мозъка

Ето как травматичните преживявания променят мозъка

Ето как травматичните преживявания променят мозъка

За много хора с травматични спомени когнитивната поведенческа терапия е един от най-перспективните шансове за живот без тревожност. Но дори и тогава рецидивите са много често срещани.

Невроучените вече имат нова и по-добра представа за това какво реално се случва в мозъка по време на тези стресиращи преживявания. Тяхното откритие може да вдъхнови разработването на нови, по-успешни лечебни методи при страдащи от проблеми като посттравматичното стресово разстройство.

Досегашните модели, които обясняваха рецидивите, обикновено приемаха, че съществуа липса на инхибиторен или пречещ контрол в реакциите на индивида по време на терапиите. Или, с други думи, терапията се е проваляла, защото определени мозъчни връзки са спирали да функционират по някаква причина.

Старите страхове са се появявали отново на повърхността, защото мозъкът е създавал нов неврон, който да действа като мост между хипокампуса и инфралимбичния кортекс. “Нашите резултати показват, че съществува неизвестна досега невронна мрежа между тези дялове на мозъка, която регулира извикването на спомените съобразно действащия контекст”, обяняват учените от екипа.

В бъдеще откритието има потенциала да помогне да се създадат нови методи за лечение, които да атакуват определени мозъчни връзки или мрежи, с което да помогнат да се изключат травматичните спомени завинаги.

Източник Obekti.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ