По какво се познава има ли пестициди в плодовете и зеленчуците

По какво се познава има ли пестициди в плодовете и зеленчуците

По какво се познава има ли пестициди в плодовете и зеленчуците

Всички знаем, че при отглеждането на плодове и зеленчуци се използват пестициди, пише ABC Fact. Те образуват покритие върху зеленчуците и плодовете, което трябва да остане  върху растенията възможно най-дълго, за да ги предпази от вредители и болести. Как да познаем обаче има ли пестициди в плодовете и зеленчуците, които толкова обичаме да хапваме сурови и свежи през лятото? Ето няколко практични съвета.

Колкото по-голям е зеленчукът или плодът, толкова по-вероятно е той да е пълнен с нитрати. Зеленчуците, отглеждани с нитрати, обикновено нямат типичен вкус. Ако след разрязването на домат виждате бели вени и лека плът - по време на отглеждането й са използвани нитрати. Друг признак на нитрати е дебелата коричка. Тъмно зелените краставици също се отглеждат с нитрати. Цветът на една краставица трябва да е тревист. Ако динята е голяма, но целулозата не е сладка и семената не са узрели, тя е била захранвана с химикали.

Ако предпочитате да купувате продукти от био магазини, тогава трябва да знаете, че проучвания показват, че органичните зеленчуци не са много по-различни от обичайните: Според анализите, нивото на съдържание на пестициди в тях е около 7%.

Бихме могли да премахнем донякъде вредните вещества, ако правилно измиваме зарзавата вкъщи. 

1. Измийте под течаща вода

Изплакнете добре зеленчуците и плодовете под течаща вода - това е по-ефективен начин за почистване, отколкото просто да ги оставите в контейнер с вода. Може да използвате и четка. 

2. Накиснете в солена вода

Ако всички зеленчуци предварително се потопят в осолена студена вода за около час, това ще отнеме някои от вредните вещества. Ако измивате зеленчуци и плодове преди да ги съхранявате, те трябва да се изсушат преди да ги поставите в хладилника. Ако са влажни, по тях бързо ще се развият бактерии.

3. Използвайте сода

Обикновената сода за хляб има уникални дезинфекционни свойства. Измийте зеленчуците в топла вода с една супена лъжица сода: алкалната среда унищожава пестицидите в зеленчуците. След това трябва да измиете зеленчуците под течаща вода.

4. Лимон, оцет, сода

Вземете една част ябълков оцет, разредете с четири части вода, добавете 1/2 чаша сода за хляб и сок от 1 лимон. Потопете храната за 20 минути. В края на процедурата можете да видите утайка на дъното на съда. Изплакнете под течаща вода.

5. Отстранете горния слой

Въпреки че много от хранителните вещества се съдържат в кората, тази част от плода е най-изложена на химикали. 

6. Готвене

Готвенето също унищожава донякъде нитратите в зеленчуците и плодовете. При термична обработка могат да бъдат унищожени до 80% от вредните вещества. Белените зеленчуци трябва да се поставят за кратко във вряща, подсолена вода и после да се прецедят. Трябва да се отбележи, че по време на пържене се отстраняват само 10% нитрати.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите