По какво се познава има ли пестициди в плодовете и зеленчуците
Всички знаем, че при отглеждането на плодове и зеленчуци се използват пестициди, пише ABC Fact. Те образуват покритие върху зеленчуците и плодовете, което трябва да остане върху растенията възможно най-дълго, за да ги предпази от вредители и болести. Как да познаем обаче има ли пестициди в плодовете и зеленчуците, които толкова обичаме да хапваме сурови и свежи през лятото? Ето няколко практични съвета.
Колкото по-голям е зеленчукът или плодът, толкова по-вероятно е той да е пълнен с нитрати. Зеленчуците, отглеждани с нитрати, обикновено нямат типичен вкус. Ако след разрязването на домат виждате бели вени и лека плът - по време на отглеждането й са използвани нитрати. Друг признак на нитрати е дебелата коричка. Тъмно зелените краставици също се отглеждат с нитрати. Цветът на една краставица трябва да е тревист. Ако динята е голяма, но целулозата не е сладка и семената не са узрели, тя е била захранвана с химикали.
Ако предпочитате да купувате продукти от био магазини, тогава трябва да знаете, че проучвания показват, че органичните зеленчуци не са много по-различни от обичайните: Според анализите, нивото на съдържание на пестициди в тях е около 7%.
Бихме могли да премахнем донякъде вредните вещества, ако правилно измиваме зарзавата вкъщи.
1. Измийте под течаща вода
Изплакнете добре зеленчуците и плодовете под течаща вода - това е по-ефективен начин за почистване, отколкото просто да ги оставите в контейнер с вода. Може да използвате и четка.
2. Накиснете в солена вода.
Ако всички зеленчуци предварително се потопят в осолена студена вода за около час, това ще отнеме някои от вредните вещества. Ако измивате зеленчуци и плодове преди да ги съхранявате, те трябва да се изсушат преди да ги поставите в хладилника. Ако са влажни, по тях бързо ще се развият бактерии.
3. Използвайте сода
Обикновената сода за хляб има уникални дезинфекционни свойства. Измийте зеленчуците в топла вода с една супена лъжица сода: алкалната среда унищожава пестицидите в зеленчуците. След това трябва да измиете зеленчуците под течаща вода.
4. Лимон, оцет, сода
Вземете една част ябълков оцет, разредете с четири части вода, добавете 1/2 чаша сода за хляб и сок от 1 лимон. Потопете храната за 20 минути. В края на процедурата можете да видите утайка на дъното на съда. Изплакнете под течаща вода.
5. Отстранете горния слой
Въпреки че много от хранителните вещества се съдържат в кората, тази част от плода е най-изложена на химикали.
6. Готвене
Готвенето също унищожава донякъде нитратите в зеленчуците и плодовете. При термична обработка могат да бъдат унищожени до 80% от вредните вещества. Белените зеленчуци трябва да се поставят за кратко във вряща, подсолена вода и после да се прецедят. Трябва да се отбележи, че по време на пържене се отстраняват само 10% нитрати.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.