Как да разпознаем социопатите в нашия живот

Как да разпознаем социопатите в нашия живот

Как да разпознаем социопатите в нашия живот

Социопат е разновидност на психопат - човек, който има абнормално или патологично поведение в сферата на социалните взаимоотношения. Такъв човек притежава клинична неспособност да се пригоди и адаптира в човешката среда. В отношенията си с други хора той създава конфликтни ситуации и не се поучава от грешки или неприятни преживявания. Не проявява лоялност дори към близките си. Такъв индивид е неспособен на уважение и не спазва общоприетите норми на поведение. Социопатът никога не изпитва вина, тревога или разкаяние, тези чувства са му непознати, той се държи така, като че ли няма съвест, защото неговите понятия за критическо възприемане на поведението и за добро, и зло са силно изкривени.

Как да разпознаем този тип хора?

В следващите редове ще ви представим няколко отличителни характеристики на социопата.

 • Не изпитват чувство за срам. Социопатите нямат емоции или чувства. Те не са способни да изпитват съжаление или вина.
 • Лъжат постоянно – нямат проблеми да ви лъжат в очите постоянно, тъй като не изпитват чувство за вина. Ако ги хванат в лъжа, ще продължат да лъжат, за да се покрият. Някои дори биха направили всичко, на което са способни, само за да ви накарат да повярвате в лъжите им.
 • Спокойни са при всякакви обстоятелства – социопатите не могат да изпитват страх или тревожност. Те могат да запазят спокойствие във всякакви ситуации.
 • Щедри и чаровни, поне в началото – знаят много добре какво искат останалите. Затова в началото могат да изглеждат наистина мили. Поздравяват ви с очарователна усмивка, задават ви правилните въпроси. Истината е обаче, че не проявяват какъвто и да е интерес.
 • Манипулативни са – обичат да държат под контрол всяка една ситуация. Затова търсят предимно по-слабите хора и избягват силните, тъй като първите са много по-лесни за контрол. Веднъж щом социопатът набележи своята плячка, той започва да доминира всеки един аспект от нейния живот.
 • Имат огромно его – социопатите се самозаблуждават, че са най-великите хора на света. Имат склонност към нарцисизъм, предпочитат да говорят за себе си, отколкото да слушат другите.
 • Не понасят на критика – както вече стана дума, социопатите имат огромно его. Съответно – те не понасят критиката добре. Няма да ги разгневите, когато ги критикувате, тъй като те нямат емоции. Просто ще останат безразлични към вашите коментари. Освен това могат да прехвърлят вината върху друг.
 • Имат малко истински приятели – соцопатите изпитват затруднение в създаването на здрави приятелства (или на каквито и да е връзки). Това важи и за членовете на семейството. Ето защо рядко говорят за роднините си.
 • Изолират ви от останалите – за да се превърнат в център на вашия свят, те ще се опитат да ви изолират от вашите приятели.
 • Потайни са – не успяват да се сближат с другите, дори не искат това. Рядко обясняват постъпките си.
 • Не понасят скуката – социопатите имат силна нужда от външна стимулация. В противен случай бързо се отегчават.
 • Слаб поведенчески контрол – не могат да предсказват реакциите на другите, не умеят да разбират чувствата им. В резултат на това често нараняват хората около себе си, без дори да го разбират.
 • Изразяват плитки емоции – социопатите нямат емоции, но това не означава, че не могат да изразяват фалишиви.
 • Авторитарни са – социопатите имат огромно его. Затова те гледат на себе си като авторитарна личност.
 • Параноични са – често не вярват на останалите. Съмняват се в техните думи, антисоциални са.
 • Жестоки са към животни – показват подобни тенденции още в ранно детство. Например късат крилата на мухите.

Вероятно вече се питате – „Аз социопат ли съм, при положение че притежавам някои от тези характеристики?“. Не забравяйте, че има разлика между това да имате тенденции към социопатизъм и да бъдете чистокръвни социопати.

Социопатични тенденции – същински социопат

Съществуват хора, които имат са склонни към подобно поведение – те изразяват характеристиките на социопата от време на време. Същинският социопат обаче не притежава каквото и да е искрено уважение към останалите.

С други думи – всички сме хора, нормално е от време на време да се държим по не особено приемлив начин. От друга страна – същинският социопат ще се възползва от всяка една възможност, която има, за да манипулира другите и да извлече някаква изгода.

Как да се справим със социопатите?

Понякога нямаме избор – трябва да общуваме със социопат. Как да постъпим?

Не разкривайте твърде много информация за себе си

Първоначално социопатите са доста обаятелни. Те искат да узнаят най-различни неща за вас. Всичко обаче е поза. Просто се опитват да разпознаят хората със слаби характери, които са лесни за манипуилация. Никога не разкривайте лична информация за вас или за вашите приятели, за семейните трудности, които изпитвате в момента. По този начин само ще позволите на социопата да получи по-лесен контрол над вас. Вместо това – придържайте се към неутрални теми за разговор, като например новини, телевизия и т.н. Малко по малко ще изгубят интерес към вас и ще се откажат.

Не им давайте повече от три шанса

Социопатите са добри лъжци. Винаги ще ви излъжат, за да прикрият някоя своя лоша постъпка. Никога обаче не им давайте повече от три шанса. Ако ви излъжат веднъж-два пъти, може да им простите (често се случват грешки и недоразумения). Случили се обаче трети път, прогонете ги от живота си. Не им позволявайте да ви нараняват и заразяват със своята токсичност.

Не превръщайте социопата в свой враг

Опасно е. Те са пресметливи личности, които са свикнали винаги да получават това, което искат. Вместо да се опитвате да ги победите, опитайте се да постигнете някакво решение, което е от полза и за двете страни. Привлечете ги на ваша страна.

Изследванията показват, че социопатите съставляват приблизително 4 процента от световното население. Надаваме се, че няма да срещнете твърде много от тях!

Източник: LifeHack

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ