Как да съживим кожата след зимната "хибернация"
В началото на пролетта човек чувства особено остро физическа умора, слабост, апатия, качване или рязък спад на кръвното налягане. Експертите обясняват това състояние със смяната на сезоните, пише ABC Fact.
Кожата на лицето ни по това време на годината е най-уязвима. Тя е силно изложена на отрицателните атмосферни фактори като внезапни промени в температурата на въздуха, вятър, дъжд, студ, плюс негативният ефект на замърсената екологична среда в големите градове, изгорелите газове на автомобилите и т.н.
Как бързо можем да "съживим” кожата и да подобрим настроението си?
Витамин D удължава младостта на клетките
Той се синтезира в тялото под въздействието на слънчевата светлина, след което се прехвърля от кожата към другите органи, концентрирайки се главно в черния дроб и кръвната плазма. Витамин D е изключително важен не само за кожата на лице (удължава младостта на клетките и тъканите, но и за състоянието на костите, ноктите и косата. Активно участва в метаболизма на калция и фосфора. Укрепва имунната система, подобрява зъбния емайл, увеличава плътността на мускулната тъкан. В допълнение, витамин D е необходим за нормалното функциониране на много жлези с вътрешна секреция, по-специално на ендокринните жлези. И особено важен за деца и възрастни.Ползите от витамин D за тялото са очевидни: спомага за преодоляване на голям брой кожни заболявания, дори псориазис и невродермит. Полезен е при лечение на множествена склероза и болестта на Паркинсон. Някои експерти смятат, че този витамин предотвратява развитието на заболявания на сърдечно-съдовата система при възрастните хора.
Ето осем витамина, които обикновено ни липсват през пролетта.
- Витамин С (за пълно здраве на тялото). Съдържа се в лимони, киви, портокали, зеле.
- Витамин А (за здравето на кожата) - в моркови, цвекло, спанак, броколи, тиква, кайсии.
- Витамин D (за здрави кости) - в рибено масло, херинга, риба тон, мляко, яйца, черен дроб.
- Витамин В1 (за чревно здраве) - в пшенични трици, покълнали пшенични зърна.
- Витамин B4 (за здрава коса и нокти) - в черния дроб, соята, орехите, рибата, бананите.
- Витамин В2 (за здравето на очите) - в черния дроб, бадемите, гъбите, извара, говеждо месо, боб.
- Витамин В12 (за здравето на кръвта) - в жълтъци, в черния дроб, бирена мая, стриди.
- Витамин P (за здравето на нервните клетки) - в месо, черен дроб, бъбреци, яйца, мляко.
Десет от най-полезните продукта за имунитет през пролетта пък са:
- орехи (витамини Е, Р, К);
- яйца (витамини А, Е, D и група В);
- овесена каша (витамини от група Б)
- черен дроб от треска (витамини А и D);
- зелен лук (витамин С и бета каротин);
- шипки (витамин С);
- лимони (витамини С и Р);
- портокали (витамини С и Р);
- грейпфрути (витамини С и Р);
- магданоз и копър (витамин С, бета-каротин, фолиева киселина).
Ако се съмнявате, дали ви липсват някои основни витамини през пролетта, следете за следните симптоми: намалена производителност; раздразнителност; безсъние; слабост; летаргия; чести инфекции; суха и люспеста кожа; косопад; чупливи нокти; сух език и наукани устни.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.