Колапс в теченията на Атлантическия океан може да "замрази" Европа

Колапс в теченията на Атлантическия океан може да замрази Европа

Колапс в теченията на Атлантическия океан може да "замрази" Европа

Внезапното спиране на теченията в Атлантическия океан е в състояние да предизвика рязко застудяване в голяма част от Европа и този сценарий е по-близко, отколкото изглежда. До този извод са стигнали учени от Университета в Утрехт, Нидерландия. Изследването е публикувано в научното списание Science Advances (SciAdv).

Става въпрос за система от течения, известна като Атлантическа меридионална циркулация (AMOC) - една от ключовите климатични сили на Земята.

Извършено от тях моделиранет на процеси е показало, че важен фактор за промяна на динамиката на АМОК е движението на водите около южния край на Африка. Изследването демонстрирало, че циркулацията се забавя, въпреки че все още не е напълно спряла. Това се дължи на притока на сладка вода от топящия се арктически морски лед.

"Приближаваме се към колапс, но не сме сигурни кога точно може да се случи. Очертава се критична точка", казва водещият автор на изследването, климатологът Рене ван Вестен.

Спирането на циркулацията ще доведе до понижаване на средните температури в Северозападна Европа с между 5 и 15°C за няколко десетилетия. В същото време южното полукълбо ще стане още по-топло, което ще промени глобалните валежи и ще засегне басейна на река Амазонка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ