NASA ремонтира успешно „Вояджър 1“ от приблизително 23,5 млрд. км разстояние

NASA ремонтира успешно „Вояджър 1“ от приблизително 23,5 млрд. км разстояние

NASA ремонтира успешно „Вояджър 1“ от приблизително 23,5 млрд. км разстояние

В момента космическата сонда „Вояджър 1“, изстреляна от Земята през септември 1977 г, се намира на около 23,5 млрд. км от нас – разстояние, което се увеличава постоянно. Въпреки тази поразителна дистанция учените от NASA успяха да ремонтират апарата и да възстановят нормалните му функции.

От месец май насам подсистемата за контрол на позицията (или AACS - Attitude and Articulation Control Subsystem) на сондата подава грешни данни, които не пасват с движенията и ориентацията ѝ. Това означава, че „Вояджър 1“ е „объркан“ и не отчита правилно своето местоположение в космическото пространство (именно благодарение на AACS антената на апарата винаги е насочена към Земята).

Въпреки че останалите елементи на сондата функционират нормално, информацията, която изпраща до Земята относно своето състояние и дейности, са лишени от смисъл. Сега учените успяха да отстранят този проблем посредством промяна в начина, по който „Вояджър 1“ изпраща данните си до нас.

„Радостни сме, че телеметрията отново работи“, казва Сюзан Дод, ръководител на проектите за „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“ към Лабораторията за реактивно движение.

Учените успяват да установят, че космическият апарат започнал да предава данни през своя бордови компютър, който не работи от години. Екипът на NASA подава команда към „Вояджър 1“ да спре да прави това и да се върне към правилния компютър по време на общуването си с нас.

Защо „Вояджър 1“ е решил да се върне към стария бордови компютър и как въобще е изпращал данни до нас? Все още не знаем. Най-вероятното обяснение е, че в някоя от електронните системи на апарата е била генерирана погрешна команда.

Това от своя страна означа, че съществува друг проблем, за който все още не знаем. В противен случай промяната в метода на комуникация нямаше да настъпи. Въпреки това екипът е убеден, че дългосрочното здраве на „Вояджър 1“ не е застрашено.

Вояджър 1“ и „Вояджър 2“ (изстреляна месец по-рано от своя близнак) пътуват из космическото пространство вече 45 години. В момента те се намират извън точката, известна като хелиопауза – т.е. вече не усещат присъствието на слънчевите ветрове и се намират официално в междузвездното пространство.

През този период „Вояджър 1“ е принуден да изключи някои от системите си и да се лиши от част от своите функции. Впрочем „Вояджър 2“ също не е лишен от проблеми. Въпреки това и днес двата космически апарата продължават да изпращат данни до Земята. Разбира се, за да стигнат до нас, са нужни около 2 дни.

Можете да следите статуса на мисията на сайта Voyager Mission Status.

Източник: Obekti.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ