Световната наука в битката с COVID-19 - открития и пробиви (обзор)

Световната наука в битката с COVID-19 - открития и пробиви (обзор)

Световната наука в битката с COVID-19 - открития и пробиви (обзор)

Коронавирусът COVID-19 мобилизира учени и лекари по цял свят, които се борят с неговото разпространение и всячески се опитват да разработят ваксина или нови терапии за неговото лечение.

Голяма част от тях, месеци след началото на епидемията, казват, че основен проблем е фактът, че неоткритите и недокументираните случаи на коронавируса са отговорни за бързото му разпространяване. С други думи - малко хора развиват заболяване, докато много повече са носители на заразата с никакви или почти никакви симптоми. Именно те са отговорни за по-големия дял от разпространението на болестта.

86% от всички инфекции са били недокументирани преди спирането на пътуванията в Ухан на 23 януари. Тези инфекции са източник на две трети от документираните инфекции, сочи проучване на школата за обществено здраве в университета Колумбия.

Незабележимото разпространение на COVID-19

Констатациите, базирани на компютърен модел на епидемията, са публикувани онлайн в списание Science.

Изследователите отчитат:

• 86 процента от всички инфекции са били недокументирани преди спирането на пътуванията на 23 януари в Ухан.
• Недокументираните случаи са наполовина (52 процента) заразителни, колкото документираните инфекции, но все пак са източник на две трети от документираните инфекции.
• Усилията на правителствения контрол и информираността на населението са намалили степента на разпространение на вируса в Китай; след налагането на ограничения за пътуване и мерки за контрол той се разпространява по-бавно.

„Експлозията на случаите на COVID-19 в Китай до голяма степен е предизвикана от хора с леки или никакви симптоми, които са останали неоткрити“, казва съавторът на проучването Джефри Шаман, доктор на науките за здраветои околната среда в Колумбийския университет. „В зависимост от тяхната заразност и брой, неоткритите случаи могат да заразяват далеч по-голяма част от популацията, отколкото документираните случаи. Тези предавания ще продължат да представляват голямо предизвикателство за ограничаването на това огнище в бъдеще“.

Имунната система може да се бори с COVID-19

Австралийски изследователи от университета в Мелбърн са картографирали имунните отговори на един от първите пациенти в страната с COVID-19. Резултатите хвърлят светлина върху това как имунната система се бори с вируса и подпомагат възстановяването от него, съобщава Sciencealert.

Изследователите от Мелбърн са картографирали имунните отговори на един от първите пациенти в Австралия с коронавирус (COVID-19), показващ способността на организма да се бори с вируса и да се възстановява от инфекцията.

Един от авторите на документа, научният сътрудник д-р Оан Нгуен, каза, че това е първият път, когато са съобщени широки имунни отговори на COVID-19. „Разгледахме целия обхват на имунния отговор при този пациент, използвайки знанията, които сме изградили в продължение на много години, за да разгледаме имунните отговори при пациенти, хоспитализирани с грип“, казва д-р Нгуен. „Три дни след приемането на пациента видяхме големи популации от няколко типа имунни клетки, които често са признак за възстановяване по време на сезонна грипна инфекция, така че прогнозирахме, че пациентът ще се възстанови след три дни, което се и случи“.

Работейки заедно с професора от Мелбърнския университет Катрин Кеджиерска, ръководител на лабораторията в Института Дохърти и водещ в света изследовател по грипна имунология, успя да намери имунния отговор, водещ до успешното възстановяване от COVID-19, което може да бъде тайната на намиране на ефективна ваксина.

„Ние показахме, че въпреки че COVID-19 се причинява от нов вирус, здравият имунен отговор при различни типове клетки е свързан с клинично възстановяване, подобно на това, което виждаме при грип“, казва професор Кеджиерска.

Пробивите досега

Европа

Изследователската компания CureVac в Германия, която получава финансова подкрепа от ЕС обяви, че вероятно ще е готова с ваксина срещу коронавируса през втората половина на тази година. 

Европейската комисия отпусна на фирмата към 80 млн. евро финансова помощ.

"Надявам се, че с тази подкрепа ще имаме на пазара ваксина, може би преди есента. Това ще спаси живота на хора в Европа и също в останалия свят", каза председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен във видеообръщение.

Това е същата компания, на която Доналд Тръмп предложи 1 милиард долара  за изключителните права върху ваксината, която CureVac разработва. От компанията обаче отрекоха да е имало такива разговори и подобна оферта.

Междувременно италианската агенция АНСА съобщи, че до дни в Италия започва тестването върху животни на ваксина срещу коронавируса, разработена от компанията Takis. Италианското министерство на здравеопазването е разрешило тестовете върху животни. Ако те са успешни, ваксината ще бъде изпробвана и върху хора, вероятно през есента.

Азия

Китайските правителствени изследователи твърдят, че разработеното в Япония противогрипно лекарство е ефективно при третирането на пациенти, боледуващи от COVID-19.

Директорът на Китайския национален център за биотехнологии Джан Синмин заяви на пресконференция в Пекин, че ще насърчи употребата на медикамента, който е на основата на активната съставка фавипиравир.

Той обяви, че лекарството е било тествано в клинични експерименти от две медицински организации по света, които са установили, че то помага срещу свързани с коронавируса симптоми, включително пневмония, и няма странични ефекти.

Синмин заяви, че са проведени тестове и в градове като Ухан и Шънджън, съответно на 240 и 80 пациента заразени с COVID-19. По думите му пациентите от Шънджън са дали негативна проба за короновируса средно 4 дни след употребата на медикамента, докато заразените, третирани с други лекарства, са оздравявали средно след 11 дни.

При рентгеновите снимки на 91% от пациентите, лекувани с медикамента, се наблюдава подобрено белодробно състояние. При третираните с други лекарства този процент е 62.

САЩ

Изследователи в САЩ постигнаха напредък в разработването на ваксина срещу коронавируса COVID-19, но съобщиха, че ваксината може да е готова след повече от 1 година за приложение. 

Учените там обясниха, че се надяват по-скоро да се намери начин да се предотвратят бъдещи огнища на заразата.

Тяхната разработка е насочена към по-възрастните групи от населението - тези, които са изложени на най-голям риск от развитие на коронавирусна болест COVID-19.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ