Полезните миризми

Полезните миризми

Полезните миризми

Ароматите изключително много въздействат върху спомените ни за всякакви събития. Достатъчно е да усетим миризма, която съпътства приятните мигове и паметта ще ни пренесе на мига във времето, което се е запечатало у нас заедно със спомена за този аромат. Това свойство на миризмите може да се използва не само за пътуване в миналото, но и за лечение на различни заболявания. Миризмите, свързани с приятни спомени, допринасят за развитието на ендорфини и невротрансмитери, което от своя страна ускорява лечебния процес.

Дори легендите на древна Гърция са обърнали внимание на силата на ароматите. Според един от митовете, Хера е взела от Афродита магически пояс със специален аромат, за да изкуши Зевс. Въз основа на съвременните познания за ароматерапията можем да приемем, че това са били ароматни афродизиаци - по-специално иланг-иланг, карамфил, индийско орехче, розова ванилия и жасмин.

А ето какви още интересни и полезни свойства имат ароматите:

  • Благодарение на портокалите, дори хората, които не пият алкохол, могат да изпитат чувство на опиянение. Ароматът на слънчевите цитрусови плодове насърчава отпускането, помага да се почувствате спокойни и също така има ефект на затопляне.
  • Любители на шоколада, радвайте се! Миризмата на този деликатес допринася за образуването на хормона на щастието - ендорфин. Той не само отговаря за доброто настроение, но също така помага да се преодолее болката. Ако се притеснявате за фигурата си, не яжте шоколад, просто се насладете на аромата му.
  • Лавандулата е силен антидепресант. Миризмата на този прекрасен цвят помага да се справите с депресията, когато други средства на алтернативната медицина са безсилни.
  • Миризмата на лимон помага за концентрацията. Съгласете се, това е сериозен аргумент в ползата на чаша чай с лимон на работното място. Такава ароматна напитка ще ви помогне да намалите броя на грешките, докато пишете, с повече от 50%.
  • Ако страдате от главоболие, а не можете да вземете хапче, използвайте етерично масло от грейпфрут. В ароматерапията маслото от грейпфрут е известно с неговите аналгетични качества.
  • Ако ви препоръчат някое ароматно масло, което не понасяте, категорично го откажете. Едно етерично масло може освен да е полезно, също така и да ви донесе главоболие. Каквито и да са лечебните му свойства, в случай че този аромат е неприятен за дадено лице, няма смисъл да се ползва.
  • Жасминът може да помогне на бременната жена да разбере дали скоро ще роди. Ако по време на контракции накапе и втрие наколко капки жасминово масло в корема  си и контракциите утихнат, значи още е рано.

Източник: ABC Fact

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ