Специалисти от ВМА извършиха трета чернодробна трансплантация от началото на годината

Специалисти от ВМА извършиха трета чернодробна трансплантация от началото на годината

На 29 април тази година специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – трета от началото на 2023 година. Реципиентът и донорът са мъже – съответно на 55 и на 48 години. Това съобщиха от сайта на медицинското заведение.

Трансплантацията продължи около 6 часа. Към момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен, коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил интервенцията.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарим и на колегите от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ за перфектната организация при осъществяване на експлантационния процес, допълни оше доц. Михайлов.

Първата трансплантация на черен дроб във ВМА е на 21.04.2007 г., а до момента проф. Никола Владов и неговият екип от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология са извършили общо 89 такива интервенции.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ